Liderii comunitatilor maghiare din tarile vecine Ungariei trebuie sa intensifice eforturile pentru autonomie, a declarat Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar, prezent duminica la Rimetea (judetul Alba), unde a inaugurat un centru cultural maghiar finantat de Duna TV, relateaza agentia ungara MTI, citata de Mediafax.

Laszlo Kover a notat ca membrii natiunii maghiare, divizati prin Tratatul de la Trianon, au dreptul de a trai intr-o singura entitate, in cadrul Uniunii Europene.

"Exista diverse forme de autonomie in Uniunea Europeana care ofera posibilitatea unei autodeterminari", a explicat presedintele Parlamentului ungar, oferind exemplul suedezilor din Finlanda, al finlandezilor din Suedia, al bascilor si catalanilor.

Kover a amintit ca premierul Viktor Orban a vorbit de mai multe ori despre existenta "problemei maghiare" la nivel european, explicand ca primul-ministru vrea sa semnaleze intentia Guvernului de la Budapesta de a pune un accent mai mare pe acest subiect la nivel international.

"Acest lucru necesita o situatie economica adecvata in Ungaria, iar foarte multe depind si de disponibilitatea liderilor comunitatilor maghiare de a trata cu seriozitate obiectivele strategice", a insistat Laszlo Kover.

"Maghiarii din Transilvania au nevoie de mai multa sustinere din partea liderilor locali, dar si din partea liderilor politici ungari", a subliniat oficialul ungar.

Laszlo Kover a facut aceste declaratii cu ocazia inaugurarii unui centru cultural maghiar, cumparat si restaurat de postul Duna TV, in localitatea Rimetea (judetul Alba).