Vremea se raceste si revin ploile. Ce temperaturi vor fi si cat va ploua pana pe 20 iulie in fiecare regiune a tarii

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2014, 13:35 Actualitate | Esenţial


Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 7 - 20 iulie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte, informeaza Mediafax. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT


In primele trei zile ale intervalului, vremea va fi calduroasa, cu temperaturi maxime, in medie, de aproximativ 33 de grade si minime termice in jur de 18 grade. In data de 10 iulie valorile termice vor marca o scadere, in special cele diurne, astfel ca pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza se vor inregistra medii ale maximelor termice de 24...26 de grade si minime nocturne in jurul valorii de 14 grade, ceea ce va caracteriza o vreme racoroasa. In cea de-a doua saptamana de progoza vremea se va incalzi usor si treptat, regimult termic urmand sa se situeze in limite normale pentru sfarsitul celei de-a doua decade a lunii iunie, cu 30 de grade, in medie, in cursul dupa-amiezilor si aproximativ 17 grade pe parcursul noptilor.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in intervalul 8 - 13 iulie, cand temporar se vor inregistra si cantitati de apa mai insemnate.

CRISANA

Pana pe data de 9 iulie va predomina o vreme calduroasa, cu maxime diurne, in medie, de aproximativ 32 de grade si medii ale minimelor nocturne de 17...18 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scadere semnificativa, astfel ca vremea va deveni racoroasa. Pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, atat temperaturile maxime, cat si cele minime, se vor mentine relativ constante, la valori medii de 23...24 de grade in cursul zilelor si de 13...14 grade, pe parcursul noptilor. A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de o incalzire usoara si treptata a vremii, spre o medie de 30 de grade a maximelor termice si de 16 grade a temperaturilor minime.

Averse, insotite de descarcari electrice vor fi, in general, pe intreg parcursul intervalului de prognoza, insa cu o probabilitate mai mare de a se semnala pe arii extinse si a fi temporar mai importante cantitativ, intre 8 si 17 iulie.

TRANSILVANIA

De la aproximativ 29 de grade, in primele trei zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va marca o scadere de aproximativ 5 grade in data de 10 iulie si se va mentine la valori medii de 23...24 de grade pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, ceea ce va caracteriza o vreme racoroasa. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperaturile diurne vor creste usor, de la o zi la alta, ajungand, in medie, spre 27...28 de grade in jurul datei de 20 iulie. Valorile termice nocturne vor avea acelasi parcurs, cu cele mai calde nopti la inceputul intervalului, cand se vor inregistra, in medie, aproximativ 15 grade si cele mai reci in intervalul 11 - 15 iulie, cand media se va situa in jurul valorii de 12 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, dar in perioada 9 - 16 iulie acestea vor fi pe arii mai extinse si temporar mai insemnate cantitativ.

MARAMURES

In intervalul 7 - 9 iulie, se vor inregistra maxime termice, in medie, de 30...31 de grade, astfel ca vremea va fi calduroasa. Din 10 iulie si pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, valorile termice, in scadere semnificativa, se vor mentine in jurul unei medii de 23 de grade, ceea ce reprezinta temperaturi mai coborate decat ar fi normal pentru aceasta perioada a anului. O incalzire usoara si treptata a vremii se va resimti pe parcursul celei de-a doua saptamani, spre sfarsitul acesteia media maximelor diurne urmand a fi de 28 de grade.

Minimele termice vor cobori de la medii de 15...17 grade in primele patru nopti ale intervalului de prognoza spre 13...15 grade, in medie, in perioada 11 - 20 iulie.

Vor fi averse aproape in fiecare zi, dar mai ales in perioada 8 - 17 iulie, cand vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se inregistra cantitati importante de apa.

MOLDOVA

Maximele termice vor marca o scadere, de la valori medii de 29...30 de grade in perioada 7 - 9 iulie spre aproximativ 24 de grade in ultimele doua zile ale primei saptamani de prognoza. Valorile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, respectiv de scadere de la medii de 16...17 grade in primele patru nopti spre 14 grade, in medie, in jurul datei de 13 - 14 iulie. Apoi, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, vremea se va incalzi, usor si treptat, astfel ca mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar cea a minimelor, 16 grade.

Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai insemnate cantitativ, va fi mai mare in intervalul 9 - 13 iulie si din nou in jurul datei de 15 iulie. In rest, doar izolat vor fi ploi slabe de scurta durata.

DOBROGEA

Atat valorile termice diurne, cat si cele nocturne vor avea o evolutie similara: vor scadea usor si treptat in prima saptamana, pentru ca in cea de-a doua sa creasca de la o zi la alta. Astfel, in medie, maximele termice vor oscila intre 29 si 26 de grade, iar cele minime intre 19 si 17 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor de scurta durata, insotite de descarcari electrice, va fi mai mare in intervalul 10 - 13 iulie si din nou in jurul datei de 15 iulie. In rest, doar izolat si trecator va ploua slab.

MUNTENIA

Maximele diurne se vor situa in jurul unor medii de 30...31 de grade pana in data de 9 iunie, caracterizand o vreme calduroasa, apoi vor scadea spre 26 de grade, in medie, in ultimele doua zile ale primei saptamani de prognoza. Incepand din data de 14 iulie si pana la sfarsitul intervalului, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, astfel ca la sfarsitul celei de-a doua decade a lunii iulie valorile termice se vor inscrie in limite normale pentru data calendaristica, respectiv aproximativ 30 de grade, in medie la scara intregii regiuni. Valorile termice nocturne vor varia usor, de la medii de 17...18 grade, in noptile cele mai calde de la inceputul intervalului, pana la 15...16 grade in rest.

Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai insemnate cantitativ, va fi mai mare in perioada 9 - 16 iulie. In rest, doar pe spatii restranse vor fi ploi slabe, de scurta durata.

OLTENIA


Temperaturile maxime vor caracteriza, pana in data de 9 iunie, o vreme calduroasa, cu valori medii de 30 ... 31 de grade. Apoi, acestea vor scadea si pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza nu vor mai depasi, in medie, 25...26 de grade. Incepand din data de 14 iulie si pana la sfarsitul intervalului, valorile termice diurne vor creste usor si treptat, devenind normale pentru data din calendar, respectiv 28...30 de grade, in medie, la scara intregii regiuni. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie similara si vor varia, in medie, de la 18 grade spre 15 grade.

Probabilitatea pentru averse, temporar mai insemnate cantitativ, va fi mai mare in intervalul 8 - 13 iulie si din nou in jurul datei de 15 iulie. In rest, doar pe spatii restranse vor fi ploi slabe, de scurta durata.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va marca o scadere semnificativa, de la aproximativ 21 de grade in primele trei zile ale intervalului, pana la 15 grade in perioada 10 - 14 iulie. In cea de a doua saptamana, valorile termice diurne vor creste usor si treptat si vor ajunge la o medie de 20...21 de grade, la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Minimele termice vor avea o evolutie asemanatoare, cu cele mai calde nopti la inceputul si sfarsitul intervalului, cand se vor inregistra, in medie, aproximativ 12 grade si cu cele mai racoroase nopti in perioada 11 - 14 iulie, cand vor fi in jur de 8 grade.

Temporar se vor semnala averse in fiecare zi, dar mai ales in perioada 9 - 15 iunie, cand vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se inregistra cantitati importante de apa, pe spatii mai extinse.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12832 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by