Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat duminica, de Ziua Justitiei, ca schimbarea mentalitatilor, increderea in justitie, in institutiile statului se construiesc greu iar o conditie esentiala este ca oamenii politici sa fie mai retinuti atunci cand discuta de sistemul judiciar, transmite Agerpres.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Exista mecanisme interne de control si verificare, institutii independente, care au atributii de a verifica activitatea judecatorilor si procurorilor, CSM, la fel cum exista si cai de atac in instante. Trebuie sa lasam aceste institutii sa-si indeplineasca atributiile, sa nu pronuntam noi, cei de afara, sentinte la adresa judecatorilor si procurorilor, dar nici sa nu punem etichete pe cei care sunt chemati sa raspunda la un moment dat in fata legii inainte ca ei sa fie condamnati definitiv de o instanta", a afirmat ministrul duminica.

El a sustinut ca trebuie, in acelasi timp, sa se inteleaga ca respectarea angajamentelor internationale asumate in numele Romaniei este o chestiune de principiu, de incredere si ca nicio relatie de colaborare, cu atat mai putin una intre state, nu se poate construi in lipsa ei.

"In proiectele noastre avem nevoie si de sprijinul Parlamentului, care trebuie sa sustina solicitarile sistemului de justitie si sa intervina, poate cu mai multa rapiditate, atunci cand sunt transmise propuneri pentru corectarea si imbunatatirea cadrului normativ", a sustinut Cazanciuc.

Ministrul a adaugat ca este convins ca intre cele trei puteri ale statului nu exista diferente de viziune cu privire la drumul pe care Romania trebuie sa-l parcurga, dar ca este cu certitudine nevoie de un dialog mai deschis, mai aplicat pentru o viziune comuna asupra pasilor ce trebuie facuti.

  • Cazanciuc: Trebuie sa renuntam la ideea de a mai crede ca hotul neprins e negustor cinstit

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a mai afirmat cu aceasta ocazie ca trebuie schimbate mentalitatile, astfel incat sa se renunte la ideea ca hotul neprins este negustor cinstit. Ministrul a pledat pentru o educare mai buna a publicului.

"Ceea ce trebuie sa facem este sa educam publicul, sa schimbam mentalitatile, sa renuntam la ideea de a mai crede ca hotul neprins e negustor cinstit", a afirmat el.

Ministrul a subliniat ca noile coduri ofera solutii la multe probleme, dar nu pot ridica noi sedii pentru instante, nu le pot extinde si moderniza pe cele existente si nici nu pot angaja oamenii de care sistemul are nevoie.

"Astazi, Ministerul Justitiei are rolul de a contribui a consolidarea reformelor, in primul rand prin asigurarea resurselor materiale si umane, fara a ignora necesitatea unui dialog cu intreg sistemul judiciar pentru a adapta cu adevarat cadrul normativ nevoilor reale ale sistemului judiciar, ale societatii romanesti in ansamblu", a aratat Cazanciuc.

El a precizat ca a fost elaborat, impreuna cu Scoala de Arhitectura, un concept numit Justice Districe / Cartierul de Justitie, care sa reuneasca intr-un ansamblu urbanistic cat mai multe facilitati, concept care a atras atentia Bancii Mondiale, putand deveni cel mai ambitios proiect destinat unor institutii publice din ultimii 25 de ani.

"Vom beneficia in acest cadru de expertiza colegilor nostri din Zagreb, Paris si Madrid, care au initiat proiecte similare. Conceptul de care va spuneam il puteti vedea expus in aceasta sala, prin machetele realizate de stalpii scolii de arhitectura din Bucuresti, reprezentand o incercare de integrare urbanistica a conceptului Cartierului de justitie in ansamblul Capitalei. Sper de asemenea sa putem operationaliza in aceasta toamna Tribunalul Comercial Bucuresti, ca o forma de raspuns la nevoile mediului de afaceri, care solicita instante specializate, solutii predictibile in termene scurte, cu atat mai mult in conditiile intrarii in vigoare a noii Legi a insolventei", a adaugat el.

Potrivit lui Cazanciuc, cu sprijinul mai multor state membre, spera sa se introduca pe Agenda europeana 2014-2020 si nevoia finantarii infrastructurii penitenciarelor.

"Digitalizarea dosarelor si accesul online la acestea, in conditii de siguranta a datelor, vor contribui de asemenea la o gestiune eficienta a instantelor, dar si la o crestere a gradului de acces al cetatenilor la acest serviciu public. Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba daca nu vom putea contribui si la modul in care cu totii ne raportam la normele sociale, la lege. De prea multe ori vedem in jurul nostru o anumita nepasare fata de lege, o negare a autoritati institutiilor statului. (...) Pentru ca legea nu poate fi respectata daca nu e cunoscuta, in perioada urmatoare vom elabora un act normativ prin care Monitorul Oficial sa poata fi oferit gratuit tuturor cetatenilor", a mai spus ministrul.