Potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata este limitat la o zona restransa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, anunta Ministerul roman de Externe, intr-un comunicat. Misiunea diplomatica a Romaniei la Sofia va monitoriza in continuare situatia in colaborare cu autoritatile bulgare competente, urmand sa informeze in cazul in care apar noi riscuri, se arata intr-un comunicat al MAE.

Avertismentul privind riscul ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A si recomandarea vaccinarii impotriva acestui virus au fost facute de seful sectiei de hepatologie de la spitalul Sf. Ivan Rilski din Sofia si preluate de numeroase agentii de presa si publicatii bulgare, la 30 iunie 2014.

Pe aceasta baza si avand in vedere comunicatul oficial al Inspectiei Regionale de Sanatate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atentionarea de calatorie din dimineata zilei de 4 iulie 2014. arata Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE mai arata ca a instructat Ambasada Romaniei la Sofia sa ceara informatii oficiale autoritatilor bulgare. Prin urmare, Ambasada Romaniei la Sofia a solicitat inca de la data de 1 iulie 2014 pozitia oficiala atat a spitalului Sf. Ivan Rilski din Sofia cat si a Ministerului bulgar al Sanatatii in legatura cu avertismentele publicate de media bulgara insa, pana la publicarea Informatiei actualizate privind calitatea apelor de imbaiere pe litoralul Marii Negre a Ministerului bulgar a Sanatatii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informatii din partea autoritatilor mentionate.

Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, arata MAE, care anunta, de asemenea, ca misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.