O scoala cu predare in limba chineza a fost inaugurata sambata in Complexul Sf. Pantelimon din sectorul 2 al Capitalei. Inaugurarea scolii cu predare in limba chineza si ceremonia de decernare a Bursei "Visul chinezesc", aflata la a doua editie, au reunit sambata sute de elevi, studenti, profesori, parinti, iubitori ai culturii, traditiilor si limbii chineze si reprezentanti ai autoritatilor din administratia centrala si locala la Complexul pentru Activitati Recreative si Educatie Sf. Pantelimon, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Huo Yuzhen, prezenta pentru a treia oara in Centrul Sf. Pantelimon si subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, au dezvelit placa cu denumirea scolii.

"Pe langa vizitele la Guvern, la autoritati, aici este un loc in care vin cel mai des. De fiecare data cand vin aici incerc noi sentimente. Cele doua evenimente de azi sunt un test fara precedent, scoala cu predare in limba chineza fiind prima din Romania. Pentru a invata limba chineza e nevoie de atmosfera prielnica, sprijin si daruire pentru desfasurarea acestei activitati. Adica pamant - interes deosebit din partea elevilor, ploaie - sprijin, imbunatatirea conditiilor si soare - viitorul, preluarea stafetei pentru dezvoltarea relatiilor romano-chineze", a afirmat Huo Yuzhen.

La randul sau, Liliana Preoteasa a declarat ca "invatarea limbii celuilalt este o cale de a-l intelege, pentru a-i cunoaste cultura si civilizatia poporului din care provine": "Sigur, acest lucru lucru se poate face prin intermediul altor limbi, dar cel mai bine se face prin limba tarii despre care vorbim. In momentul in care cunoastem limba celuilalt avem deja alt sentiment fata de acea persoana (..) E nu numai capacitatea de a comunica cu celalalt, dar este si capacitatea de a te integra intr-o societate noua", a spus Preoteasa. Ea a precizat ca in sistemul de invatamant romanesc se preda printre limbile straine si limba chineza.

Bursele "Visul chinezesc" au fost acordate elevilor care au urmat cursurile de limba chineza, profesorilor de limba chineza si unor studenti chinezi care s-au remarcat prin insusirea aprofundata a limbii romane.

Predarea cursurilor de limba chineza a inceput in urma cu an la Centrul 'Sf. Pantelimon', acestea desfasurandu-se in trei module de cate trei luni adresate elevilor cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani.

Premiile au constat in diplome si cadouri: televizoare, telefoane, tablete si aparate de aer conditionat. Au fost acordate pentru 8 premii pentru contributii speciale in raspandirea limbii chineze, 10 premii III, 5 premii II si 5 premii pentru profesor eminent.

Ambasadoarea Huo Yuzhen a inmanat Lilianei Preoteasa, atat ei, cat si pentru ministrul Educatiei, Remus Pricopie, Premiul pentru contributii speciale in raspandirea limbii chineze.

Initiativa de a-i incuraja pe tinerii romani sa persevereze pentru a obtine performante in stapanirea limbii chineze i-a apartinut lui Zeng Osten, directorului general al unei agentii de turism: "Ma tot sunau reprezentanti ai unor firme si ma intrebau unde pot gasi studenti care stiu si chineza si romana. Erau companii prezente in Romania sau care intentionau sa vina cu investitii si care doreau sa angajeze pe cineva care sa vorbeasca bine cele doua limbi. Si chiar daca pot folosi engleza, mult mai bine ar fi ca sa se poata vorbi in chineza si in romana, spuneau firmele. Atunci, eu am vorbit cu responsabili din Ambasada si asa s-au pus bazele acestui proiect - bursele 'Visul chinezesc'', a spus Zeng Osten.