Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Radu Podgorean raspunde, intr-un comunicat de presa, declaratiilor UDMR pe tema respingerii solicitarii Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea si Targu Mures, aratand ca deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul Romaniei face obiectului dialogului direct intre ministerele de externe roman si al statului interesat si ca "nu exista o practica in materie si nici o obligatie constitutionala/legala pentru MAE de a se consulta cu partidele politice in chestiuni de natura consulara", se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

Reprezentantul MAE mai sustine ca "referirea la comunitatea numeroasa a maghiarilor din Romania prin raportare la comunitatea etnicilor romani care traiesc in Ungaria este una incorecta, intretinand, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea in continuare, in spirit european, a relatiilor privilegiate intre doua state membre UE, precum este cazul Romaniei si Ungariei", adaugand ca "interesele maghiarilor din Romania sunt reprezentate de statul ai carui cetateni sunt, adica de Romania".

In conditiile in care "nu exista o practica in materie si nici o obligatie constitutionala/legala pentru MAE de a se consulta cu partidele politice in chestiuni de natura consulara si avand in vedere faptul ca partidele politice, parlamentare sau nu, nu au comptenente in a asigura reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei fata de parteneri externi", MAE considera declaratiile UDMR drept "lipsite de obiect".

  • Vezi mai jos comunicatul integral transmis de MAE

Precizari ale secretarului de stat Radu Podgorean referitoare la declaratiile UDMR privind deschiderea unor noi consulate ale Ungariei in Romania

Referitor la declaratiile secretarului general al UDMR acordate agentiei de presa MTI, secretarul de stat pentru afaceri politice si relatia cu Parlamentul din cadrul MAE, Radu Podgorean, face urmatoarele precizari:

Chestiunea stabilirii si mentinerii de relatii consulare de catre Romania cu alte state este, potrivit legii, de competenta Ministerului Afacerilor Externe, care are sarcina realizarii politicii externe a statului roman.

Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul Romaniei face obiectului dialogului direct intre ministerele de externe roman si al statului interesat.

Referirea la comunitatea numeroasa a maghiarilor din Romania prin raportare la comunitatea etnicilor romani care traiesc in Ungaria este una incorecta, intretinand, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea in continuare, in spirit european, a relatiilor privilegiate intre doua state membre UE, precum este cazul Romaniei si Ungariei. Interesele maghiarilor din Romania sunt reprezentate de statul ai carui cetateni sunt, adica de Romania.

Intrucat nu exista o practica in materie si nici o obligatie constitutionala/legala pentru MAE de a se consulta cu partidele politice in chestiuni de natura consulara si avand in vedere faptul ca partidele politice, parlamentare sau nu, nu au comptenente in a asigura reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei fata de parteneri externi, Ministerul Afacerilor Externe considera declaratiile sus mentionate drept lipsite de obiect.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta joi intr-un comunicat de presa ca a refuzat cererea Ungariei de a deschide doua noi birouri consulare pe teritoriul Romaniei in urma "unei analize atente a solicitarii formulate de partea ungara realizata la nivelul autoritatilor romane, inclusiv prin luarea in considerare a reprezentarii consulare semnificative a Ungariei in Romania existente in prezent, precum si a principiilor reciprocitatii si a proportionalitatii".

MAE arata ca, potrivit Conventiei de la Viena privind relatiile consulare, "Romania are dreptul suveran de a nu agrea extinderea reprezentarii consulare a unui stat pe teritoriul sau".

Prin intermediul aceluiasi comunicat, MAE roman arata ca a transmis oficial refuzul in cadrul unei audiente cu ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, la data de 2 iulie 2014. De asemenea, MAE roman "isi exprima surprinderea" privind unele declaratii facute de purtatorul de cuvant al MAE ungar in legatura cu acest refuz.

Ministerul ungar de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Romaniei Alexandru Victor Micula pe tema respingerii solicitarii Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea si Targu Mures, relateaza MTI, citata de Mediafax.

Ambasadorul a schimbat note verbale cu secretarul de stat Vince Szalay-Bobrovniczky, a declarat Anna Nagy, o purtatoare de cuvant a ministerului.

Oficialul ungur a exprimat "neintelegerea" Ungariei fata de reticenta Romaniei de a emite documente pentru doua noi birouri consulare, a precizat ea.

Ambasadorul a promis ca va transmite cererea Ungariei pentru ca partea romana sa-si "reanalizeze" decizia, potrivit lui Nagy.

Potrivit notei verbale, solicitarea Ungariei nu vizeaza deschiderea unor consulate generale, ci unor birouri consulare in cadrul consulatelor generale de la Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc, a subliniat purtatoarea de cuvant.