Dupa un an de procese dr. Vasile Astarastoae a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese. Inspectorii ANI au constatat ca Vasile Astarastoae s-a angajat pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conduce.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

La acel moment, Vasile Astarastoae cumula patru functii publice, pe langa pozitia de profesor universitar. In urma deciziei Inaltei Curti, ANI va solicita la inceputul saptamanii viitoare revocarea lui Vasile Astarastoae din functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si cea de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Vasile Astarastoae nu mai are nicio cale de atac in instanta a deciziei judecatorilor.

Colegiul Medicilor din Romania, condus de 8 ani de Vasile Astarastoae, nu a avut pana in prezent nicio pozitie de delimitare fata de cazurile de coruptie din sistemul medical, cele mai recente implicand medici care falsificau retete ale bolnavilor de cancer. Rugat sa comenteze despre astfel de cazuri de coruptie in calitatea sa de presedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae a comparat de mai multe ori situatia cu cea prigoanei impotriva medicilor declansata de Stalin.

Vasile Astarastoae a semnat din pozitia de rector UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi 10 contracte de munca in care se angaja pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de Euro, bani ce vor trebui returnati in urma deciziei ICCJ. Din echipa proiectului mai facea parte si dr. Dragos Pieptu, prorector la aceeasi universitate. Dragos Pieptu este cel care, in urma cu trei ani, a inceput sa-i injure obscen pe jurnalisti atunci cand i s-au solicitat lamuriri cu privire la acuzatiile aduse.

Conform ultimelor declaratii de avere disponibile, Vasile Astarastoae a castigat de-a lungul anului 2012 un salariu lunar de 7300 Euro. Sectiunea dedicata declaratiilor de avere de pe site-ul UMF Iasi nu este actualizata conform cerintelor legale.