Independenta procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si prestigiul justitiei au fost afectate de afirmatiile primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, arata un raport la Inspectiei Judiciare, insusit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), transmite Mediafax.

"Luand in considerare declaratiile domnului Mazare Radu Stefan, publicate in mass media in perioada 9-10 aprilie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca prin acestea, dar si prin modul in care au fost preluate si comentate de jurnalisti, a fost afectata independenta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si prestigiul justitiei", sustine CSM.

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a sesizat, in 15 aprilie, CSM cu privire la afirmatiile lui Radu Mazare despre DNA, considerand ca acestea sunt "denigratoare" si "aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor".

"Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, a sesizat la data de 15 aprilie 2014, in temeiul dispozitiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de CSM.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a facut declaratiile reclamate in contextul cercetarii sale de catre DNA pentru luare de mita. Edilul este acuzat ca a primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, spre a-l ajuta pe acesta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda".

Mazare a acuzat, astfel, "presiunile politice pe care le face DNA in toata tara si in mod special in Constanta", care ar fi "facute la ordin".

Edilul a mai a declarat ca este interceptat "de cand este Basescu pe scaun".

Pe de alta parte, Radu Mazare a aratat ca, in opinia lui, "este inadmisibil" ca procurorul care a cerut arestarea lui in dosarul de luare de mita sa fie acelasi cu cel care a facut acelasi demers in cazul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, propunerile respective fiind respinse de instanta. In acest context, el a spus ca va propune, "la partid", ca procurorilor sa le fie evaluata activitatea la final de an, inclusiv din punct de vedere al numarului propunerilor de arestare admise din totalul celor solicitate.