Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a explicat pentru HotNews.ro de ce este importanta decizia Curtii Constitutionale si cum se va aplica in mod concret. Georgescu afirma ca va transmite Parlamentului European o solicitare de revocare a mandatului lui Mircea Diaconu iar Parlamentului de la Bucuresti o solicitare de revocare a senatorului Mora Akos si a deputatului Bucur Stoica.

Rep: Care va fi primul pas pe care-l va face ANI dupa decizia Curtii Constitutionale?

Horia Georgescu: In cazul Diaconu, Agentia Nationala de Integritate va transmite o solicitare de revocare a mandatului lui Mircea Diaconu Parlamentului European dupa motivarea deciziei de catre Curtea Constitutionala.

Rep: Ce se intampla daca Parlamentul European nu aproba solicitarea ANI?

HG: Vom analiza ce pasi se pot face in continuare, dar nu cred ca Parlamentul European poate ignora o decizie a Curtii Constitutionale pronuntata intr-un stat membru, nici decizia instantei supreme din Romania.

Rep: Este suficienta decizia Parlamentului European sau este nevoie si de alte demersuri in tara pentru ca mandatul lui Diaconu sa fie revocat?

HG: Noi consideram ca o decizie a Parlamentului European este suficienta, deoarece avem de-a face cu decizii definitive ale instantelor judecatoresti dintr-un stat membru.

Rep: De ce se aplica decizia Curtii Constitutionale si pentru trecut?

HG: Se aplica si pentru trecut deoarece este o decizie de interpretare a legislatiei si nu una de neconstitutionalitate. Curtea a statuat ca dispozitiile art 25 sunt Constitutionale.

Rep: In cate alte cazuri se mai aplica decizia Curtii?

HG: Aici avem doua situatii in cadrul Parlamentului Romaniei, respectiv la Senat pe domnul Mora Akos si la Camera Deputatilor pe domnul Bucur Stoica. Ei au fost declarati incompatibili in calitatea lor de alesi locali in urma cu cativa ani. Intre timp, acestia au candidat pentru Parlamentul Romanei, fiind alesi in anul 2012. Acum, dupa decizia Curtii Constitutionale, lucrurile sunt clare si nu mai pot fi ignorate si suprainterpretate de Parlement in sensul neaplicarii unor decizii definitive in cazul celor doi. Altfel spus, vor trebui sa fie revocati din functie.

Rep: Cine trebuie sa ia decizia revocarii celor doi?

HG: Noi vom transmite o noua solicitare conducerii celor doua Camere, care vor trebui sa dispuna cu celeritate masurile privind revocarea mandatelor in cazul celor doi parlamentari.

Rep: Ce semnificatie are decizia Curtii si de ce este importanta pentru ANI

HG: Este extrem de importanta deoarece nu mai permite demnitarilor si alesilor care au fost declarati incompatibili sa poata candida pentru alte tipuri de functii alese decat cele pentru care au fost identificati in incompatibilitate sau conflict de interse. Au existat multe cazuri de acest fel si mentionez ca in ultima perioada, dupa prcedentul Mircea Diaconu, la nivelul administratiei publice locale NU au fost puse in aplicare sanctiuni de revocare din functie pentru incompatibili care anterior ocupasera alte functii. Altfel spus, sa zicem ca ai fost declarat incompatibil ca si consilier local dar te regasec in functia de viceprimar sau alt tip de functie aleasa desi acest lucru nu ar fi trebuit sa se intampla. Acum insa lucrurile sunt clare pentru toata lumea. Odata declarat incompatil sau in conflict de interese, timp de trei ani nu mai poti ocupa salta functie aleasa sau numita.