Sfanta Treime a sindicatelor din invatamant lauda guvernul pentru decapitarea legii educatiei: Modificarea legii este un pas inainte in construirea unei societati democratice, nicidecum o sindicalizare a invatamantului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2014, 13:44 Actualitate | Esenţial


Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater
Foto: Agerpres
Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" anunta ca ordonanta de urgenta care modifica radical legea educatiei nationale "este un pas inainte in construirea unei societati democratice, nicidecum 'o sindicalizare a invatamantului'". Acesta este al treilea sindicat din invatamant care saluta oprirea reformelor din Educatie, dupa Federatia Spiru Haret si FSLI. Federatia Alma Mater "apreciaza dialogul purtat cu Ministerul Educatiei Nationale, reprezentat de ministrul delegat pentru invatamant superior", pentru promovarea ordonantei de urgenta, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Reactia vine dupa ce ordonanta de urgenta le-a dat sindicatelor o putere sporita in cadrul educatiei, atat in preuniversitar, cat si in universitati.
 • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
 • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
 • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei
Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" sustine, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "inca nu s-a cicatrizat decapitarea invatamantului superior romanesc prin pensionarea pripita a celor care implinisera varsta de 65 de ani, inca exista o discriminare intre cei care au obtinut doctoratul inainte de 2010 si cei care l-au obtinut dupa, inca mai exista rectori care considera dialogul social o piedica", ca urmare a adoptarii in 2011 a Legii Educatiei Nationale. 

Aprecierile fata de modificarile aduse legii vin dupa ce ordonanta a fost puternic criticata de catre fostii ministri ai Educatiei Mircea Miclea si Daniel Funeriu, de catre rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, si dupa ce studentii au cerut demisia ministrului pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, "pentru dezastrul din sistem cauzat de schimbari legislative demne de tarile din lumea a treia".

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Mircea Miclea a explicat care sunt cele mai nocive prevederi ale ordonantei. De la crearea unui sistem paralel pentru universitatile private - care nu mai trebuie sa respecte legea in atributii, mandate si structura -, crearea modalitatii ca rectorii de la stat sa fie in functie pe viata, posibilitatea ca o persoana fizica sa fondeze o universitate in mainile careia sa se intoarca apoi patrimoniul acesteia, reintroducerea doctoratului la frecventa redusa si pana la politizarea sistemului preuniversitar si intarirea sindicatelor - totul "este o grozavie", spune Miclea.

Citeste mai jos comunicatul integral al Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater"

OUG 49/2014 - un pas spre normalitate

Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" considera ca adoptarea OUG nr. 49/2014, privind modificarile si completarile la Legea Educatiei nr. 1/2011, lege asumata prin raspundere guvernamentala de Guvernul Boc, dupa mimarea dialogului social, este un pas inainte in construirea unei societati democratice, nicidecum "o sindicalizare a invatamantului". Legea educatiei nationale (Legea 1/2011), ca produs al clasei politice si nu al unui consens national, si-a dovedit incapacitatea gestionarii sistemului de educatie, ceea ce a impus multiple modificari ale acesteia.

Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" a solicitat tuturor guvernelor, masuri care sa ofere solutii pentru problemele cu care se confrunta invatamantul superior romanesc, sustinand astfel demersurile permanente pe care universitatile si mediul academic, in general, le intreprind in vederea cresterii calitatii si performantei educatiei.

Inca nu s-a cicatrizat decapitarea invatamantului superior romanesc prin pensionarea pripita a celor care implinisera varsta de 65 de ani, inca exista o discriminare intre cei care au obtinut doctoratul inainte de 2010 si cei care l-au obtinut dupa, inca mai exista rectori care considera dialogul social o piedica, sunt numai cateva exemple ale unei Legi adoptate prin "raspundere guvernamentala".

Ca urmare a dialogului social, datorita actualului act legislativ, personalului didactic din unitatile de invatamant conexe, care nu dispune de locuinta in localitatea unde are postul, i se pot deconta cheltuielile de transport, personalul didactic beneficiaza, in limita fondurilor alocate prin buget, din fonduri extrabugetare sau din sponsorizari de acoperirea integrala ori partiala a cheltuielilor de deplasare si de participare la manifestari stiintifice organizate in strainatate, copiii personalului didactic aflat in activitate sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamantul superior si beneficiaza de gratuitate la cazare in camine si internate, personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant beneficiaza de o compensatie de la bugetul asigurarilor sociale de stat de 50% din valoarea cazarii, mesei si a tratamentului in bazele de odihna si tratament.

In plus, potrivit acestei Ordonante, se clarifica statutul si componenta personalului didactic din invatamantul superior si se extinde accesul la studii doctorale, in regim de frecventa redusa, pentru cei care au deja statut de angajati.

Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" apreciaza dialogul purtat cu Ministerul Educatiei Nationale, reprezentat de ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare, pentru promovarea OUG nr. 49/2014. Acest pas spre normalitate este dovedit de modificarile si de completarile la Legea Educatiei nr. 1/2011. F.N.S. "Alma Mater" atrage din nou atentia asupra faptului ca orice act normativ promulgat politic, fara un dialog social real si fara un consens national, reprezinta o forma fara fond, condamnata la interminabile amendamente si modificari, generatoare de conflicte.

In acest context, Federatia "Alma Mater" sustine necesitatea unui Acord Social National pentru Educatie, prin care se pot stabili principii, reguli si niveluri de finantare, care nu vor mai fi schimbate la fiecare noua guvernare.
Bucuresti, 04.07.2014                   

Presedinte F.N.S. "Alma Mater",
Prof.univ.dr.ing. Anton HADAR

Federatia Spiru Haret: In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei / FSLI: Guvernul rezolva partial problemele din invatamantul preuniversitar

Reactia Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater" este in linia celei anuntate de catre sindicatele din preuniversitar. In urma cu o zi, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a laudat Guvernul Ponta pentru aceasta Ordonanta de Urgenta. "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele federatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit lui Nistor, "aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant".

Prima reactie a venit de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care a comunicat miercuri, 2 iulie, ca "apreciaza faptul ca Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei Nationale, prin care se rezolva o parte din multiplele probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant preuniversitar". Prin acest act normativ au fost eliminate prevederi contestate de majoritatea salariatilor din preuniversitar, sustine FSLI intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Ce castiga sindicatele prin Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei
 • Directorul scolii "are obligatia" sa ii convoace pe reprezentantii sindicatelor din scoala "la toate sedintele consiliului de administratie" ale scolii / Pana acum legea spunea ca "la sedintele consiliului de administratie participa, de regula, un lider de sindicat si un reprezentant al elevilor, cu statut de observatori".
 • Sindicatele intra si in Consiliile de Administratie ale universitatilor: "In cadrul universitatilor unde salariatii sunt organizati in sindicat, un reprezentant al acestuia participa, in calitate de observator, la sedintele consiliului de administratie" - prevede noua OUG.
 • Reprezentantii sindicatelor vor participa ca observatori la toate etapele de organizare si desfasurare a concursurilor organizate de Inspectoratul scolar sau de unitatile de invatamant / Pana acum, legea le acorda dreptul de a participa la concursurile organizate la nivelul scolii sau al consortiilor scolare
 • Sindicatele vor fi prezente ca observatori si la concursul pentru ocuparea functiei de director/director adjunct
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a explicat si care este mecanismul prin care sindicatele capata putere, odata cu aceste modificari. "Peste tot, in toate Consiliile de Administratie, sindicatele sunt prezente, si la nivel de preuniversitar, si la universitate. Este o sindicalizare totala. Aceasta putere o vor folosi in favoarea lor, vor cere iar bani de la toti profesorii, pentru ca profesorii stiu ca daca te pui bine cu sindicatul, e ok, pentru ca ei sunt in consiliul de administratie al scolii, deci sunt pe langa director, sunt in consiliul de administratie al inspectoratelor - consiliu care poate printr-o decizie 'motivata' sa concedieze un director", a explicat Mircea Miclea.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6242 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  pai normal ca lauda (Vineri, 4 iulie 2014, 13:47)

  mircearh [utilizator]

  doar au imputernicit iarasi prin lege sindicalistii, si puterea sindicala asupra profesorilor. Bai ce boala am pe politrucii astia de 2 lei care sunt sindicalisti de cariera, adica liantul perfect dintre oamenii muncii si politic.
  • +15 (15 voturi)    
   Sistemul de educatie e 90% comunist si PSDist! (Vineri, 4 iulie 2014, 14:31)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

   Majoritatea profesorilor sunt niste oameni de nimic, care prefera cateva ore de balbaieli si bazaconii pe scara rulanta in loc sa munceasca din vocatie. Au fost avansati si introdusi in sistem doar loaze incapabile de a intelege in ce lume traim. Aproape toti voteaza cu PSD, sunt condusi de niste mizerii umane asijderea lor, gen Anton Hadar, Simion Hancescu, Marius Nistor. Acesti penali care sustin amputarea Legii Educatiei dezvaluie adevarata fata a sistemului educational care sub Ponta si PSD trebuie sa scoata doar prosti care sa-si plateasca diplomele. Rusine profesorilor care lucreaza doar 4 ore pe zi, au vacante pe an de 4 luni si preda o materie mizerabila fara pic de jena!
   Mi-e scarba!
   • +12 (12 voturi)    
    dispret (Vineri, 4 iulie 2014, 14:49)

    FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Am un total dispret fata de cea mai mare parte a acestei tagme. Niste nulitati morale, dar si intelectuale, inclusiv asa-zisii profesori universitari, care in cele mai multe cazuri s-au dovedit niste cutre ordinare. Nu mai vorbesc de nenorocita aia de invatatoare care tipa la parinti sa ii dea...O maimutza care ar trebui pleznita peste bot.
   • -9 (9 voturi)    
    Dorința clienților (Vineri, 4 iulie 2014, 15:21)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    nu se pune în discuție oricât de prostească ar fi. Sistemul de invătământ trebuie făcut pe placul elevilor, altfel e degeaba. Faptul că elevii trebuie să învețe pentru a obține o diplomă nu-i pe placul lor. Stânga a găsit soluția pentru asta. Dreapta cu ce soluție alternativă vine în întâmpinarea elevilor? Soluțiie prezentate deocamdată de dreapta se bat cap în cap cu ce vor elevii... și cu ce vor profesorii.
    • +6 (6 voturi)    
     Stanga va infrange din nou (Vineri, 4 iulie 2014, 16:39)

     math [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     Oferta de diplome la liber si sindicate atotputernice cu lideri vedete TV si vuvuzele ale PSD este greu de contracarat. Stanga va duce dreptatea pana la capat. fabricile de hartie trebuie reorganizate pentru a face fata la productia de diplome si lucrari de doctorat la frecventa redusa.Problema s-a rezolvat. Trebuie acum sa il scapam si pe marii profesori Voiculescu si Nastase.
 • +12 (18 voturi)    
  fesele-i (Vineri, 4 iulie 2014, 13:54)

  demaGOGU [utilizator]

  corpul profesoral nu e pregatit ptr reforma, ne re-vedem peste 100 de ani

  pana atunci, cine doreste scoala are calea deschisa catre EU/US
  • +2 (2 voturi)    
   Ca bine zici (Vineri, 4 iulie 2014, 17:14)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Sunt atatea scoli prin Europa care abia asteapta studenti romani.
 • +13 (13 voturi)    
  Si craii astia-s sigur "doctori"precum mitomanul (Vineri, 4 iulie 2014, 14:07)

  Plagarus [utilizator]

  Au facut si sindicalistii astia, o scoala de doi lei, asa ca sa-i intelegem ca le tzaraie dosul de competitie si competente !
 • +12 (12 voturi)    
  un simlu HUAAAAAAAA! (Vineri, 4 iulie 2014, 14:08)

  rakleta [utilizator]

  SARLATANLOR.
  Veti transforma totul in scoala PROSTILOR si SMECHERILOR.
 • +14 (14 voturi)    
  Deci... (Vineri, 4 iulie 2014, 14:10)

  AK-47 [utilizator]

  ...clar, nu ma mai intorc in tara !!

  In Romania anului 2014, si prostii fara bac pot avea o facultate.
  • +4 (4 voturi)    
   Da (Vineri, 4 iulie 2014, 17:32)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

   Si multi dintre ei ajung P$D-isti si PNL-isti!
 • +10 (10 voturi)    
  Sindicate (Vineri, 4 iulie 2014, 14:10)

  aac [utilizator]

  Ăștia n-ar trebui să aibă nici un cuvînt de spus în materie de educație. Nici n-ar trebui să existe.
 • +10 (10 voturi)    
  SINDICATE (Vineri, 4 iulie 2014, 14:11)

  FPop2013 [utilizator]

  Borfasii sindicali nu zic nimic despre otrepe ca invatatoarea aia nenorocita, si alte jeguri din alea. Lor sa le iasa interesele meschine. Nu dau 2 bani pe sindicatele din invatamant, care sunt niste adunaturi mafiote de cea mai joasa speta. Cucoana aia a scapat basma curata, evident. In mod normal, trebuia trimisa la ocna sa isi termine zilele acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   cu placida... (Vineri, 4 iulie 2014, 17:39)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

   complicitate a membrilor de sindicat, se pune cruce educatiei.
   DAR!
   se poate si altfel: sa-si dea (mai) toti membrii de rand demisia din sindicat.
   parol, s-a facut si-n alte parti si-a functionat.
 • +9 (9 voturi)    
  salut reforma, (Vineri, 4 iulie 2014, 14:27)

  mos ion roata [utilizator]

  imi dau doctoratu la spiru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  "Modificarea legii ....... (Vineri, 4 iulie 2014, 14:33)

  translativus [utilizator]

  .....este un pas inainte in construirea unei societati" ....."multilateral dezvoltate, pentru propasirea comunismului democratic" !

  Deci, in opinia acestor pacalici, "societatea democratica" inseamna egalitarismul in prostie si obscurantism.
  Acesta este viitorul pe care il pregatesc pentru copii nostri.

  Sa fie doar prostie neagra sau un plan diabolic pentru imbecilizarea totala a noilor generatii, asigurandu-se astfel masa de votanti ingramaditi la pomana.

  Deja escrocii vin cu propuneri pentru a fi alesi "pe viata".
 • +10 (10 voturi)    
  Profesori povestitori (Vineri, 4 iulie 2014, 14:41)

  Sani [utilizator]

  Ce mai povestesc profesorii elevilor despre corectitudine, cinste , morala, ....dreptate, dragoste, ......
  ..si de fapt nu vor/nu pot/nu stiu/mor de frica unor posibile schimbari.

  Se complac in mediul "caldut" al minciunii si prefacatoriei.
  Cand vine cineva cu propuneri concrete care ameninta sa-i scoata din balega calduta in care s-au impotmolit, devin "razboinicii luminii" ....Ex: Dl Funeriu care chiar a incercat sa schimbe ceva....

  PS: Cine are dubii despre "Bacalaureatul" Dlui Funeriu il invit sa citeasca pe wikipedia:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_Funeriu

  ...site "basist", evident carevasazica!
 • +10 (10 voturi)    
  Sindicatele din invatamant?! (Vineri, 4 iulie 2014, 14:42)

  GRANDFATHER [anonim]

  Ce gluma buna! Ele sunt si au ramas ce au fost si inainte de '89: "cureaua de transmisie" intre "oamenii muncii" si "partidul stat" omniscient si omnipotent! Liderii sindicatelor au fost si sunt niste fripturisti patentati, care nu au avut si nu au nici tresarire morala atunci cand trec - cu cateva fraze sforaitoare - de la conducerea sindicatelor "apolitice" in fruntea unor ministere, pactizand cu puterea(patronatul)!
  Liderii sindicatelor din invatamant s-au eternizat in functiile lor, pe care le-au transformat din "elective" in "viagere"! Sindicatele din invatamant nu-i reprezinta si nu apara interesele angajatilor din educatie!
 • +5 (5 voturi)    
  Și șefii de sindicat (Vineri, 4 iulie 2014, 16:03)

  Viceversa [utilizator]

  vor să se mumifice în posturi ca și rectorii. Or să facă, iarăși, din învățământ, feuda lor, fabrici de diplome fără valoare, rușine!
 • +2 (2 voturi)    
  Anton Hadar (Vineri, 4 iulie 2014, 18:12)

  Bazil [utilizator]

  Am fost curios sa aflu performantele stiintifice ale presedintelui Alma Mater. In CV-ul postat pe http://www.almamater.ro/docs/2013/apr/CVuri_candidati/Hadar%20Anton/CV%20A%20HADAR.pdf se lafaie la loc de cinste pe pagina 8: "Citari in reviste ISI" - circa 200, Indice Hirsch - 9.
  Pe pagina web http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=1544, eroul nostru are un numar 28 publicatii ISI, majoritatea publicate in Romania (patriot), in Materiale Plastice si Revista de Chimie, adica in reviste cu relevanta internationala minima. In perioada 2002-2011, articolele ISI ale sindicalistului au fost citate de aprox. 25 ori. Explozia lui in citari s-a produs dupa 2011, dar nu cred ca poate fi probata. Mai are un articol publicat intr-o revista cu IF 0.789 (acesta este cel mai mare IF al revistelor in care a publicat). Sincer, ma indoiesc de existenta celor "circa 200" citari in reviste ISI si de valoarea factorului Hirsch. Pentru o astfel de valoare Hirsch, trebuie ca un numar de 9 articole sa fie citate fiecare de minim 9 ori. Conform Ad Astra, sindicalistul sef are o singura lucrare citata de 9 ori. De aici, pana la un factor Hirsch 9 este o cale fff lunga. Prin urmare, aceste cifre din CV nu sunt reale.
 • +2 (2 voturi)    
  DECI (Vineri, 4 iulie 2014, 21:42)

  niku56 [utilizator]

  1. Atunci, daca iau traseul si pic sala, sa'mi dea permisul auto. Daca pot Facultate, fara Bac.

  2.Parca l'ati "belit" pe iubitul carmaci, ca era in multe functi, pe viata. In dec. '89, strigati prin balcoane:"Fara numiri pe viata", sa fie un mandat max. doua.

  3. Caloriferistu, rector, va fi curand la moda !
 • +2 (2 voturi)    
  dle hadar, nu stiu cat de bun sunteti (Vineri, 4 iulie 2014, 23:41)

  fosta zoezoe [utilizator]

  profesional dar pot sa garantez ca bun psd-ist sunteti ! Si ca faceti parte din falanga lor de "elita ". Sau mai corect :din haita. Aceea care simuleaza independenta (ca sindicalisti, ca "simpli cetateni" etcetc). Prin aceasta ordonanta educatia dar si morala, bunul-simt au fost violate . Si din interiorul sistemului au protestat doar dnii Miclea si Funeriu. Eu ca si (realmente) simplu cetatean o sa fac tot posibilul sa-mi apar familia de haita care (si prin aceasta ordonanta) oficializeaza stapanirea educatiei de mafia psd/psn/pcr.
 • +2 (2 voturi)    
  Onestii! (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 9:22)

  hotnewsfil [utilizator]

  Onestitatea nu-i da afara din casa pe sefii sindicatelor.
  Hader este in fruntea "onestilor".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by