Insarcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA in Romania, Duane Butcher, a vorbit, joi, la receptia de Ziua Independentei organizata de misiunea diplomatica, despre "frumusetea izbitoare" a tarii noastre, marturisind ca este trist ca va pleca in curand, mandatul sau apropiindu-se de final, relateaza Mediafax.

"Am avut norocul de a avea doua mandate pline de satisfactii in Romania si am ajuns sa cunosc aceasta frumoasa tara si pe poporul ei. Sunt incurajat de ceea ce am vazut si am descoperit. Desi mai exista provocari care trebuie depasite, Romania ar trebui sa fie mandra de ceea ce a realizat in cei 25 de ani de la Revolutie. Sunt trist ca voi pleca in cateva zile, dar succesorul meu este deja aici. Dean Thompson este un diplomat cu experienta, care a primit numeroase distinctii. Va las pe maini foarte bune. Stiu ca si pentru el misiunea de la Bucuresti va fi la fel de satisfacatoare cum a fost pentru mine", a spus Butcher, in discursul sustinut in fata invitatilor la receptie.

Duane Butcher a vorbit si despre Romania, care este, in opinia sa, "o tara de o frumusete incredibila".

"Dar, spun din nou, oamenii si valorile unei tari o fac cu adevarat frumoasa. Am avut privilegiul de a lucra cu multi romani extraordinari. Printre ei se numara soldati dedicati, functionari publici talentati, politisti, procurori si judecatori neinfricati, jurnalisti curajosi si activisti sociali neobositi, care lupta pentru dreptate, cauta adevarul si promoveaza schimbarile in bine. Impreuna cu tinerii extraordinar de talentati din Romania, ei construiesc o societate activa si o democratie prospera", a spus el.

Insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite a mai declarat ca "aceia care au fost suficient de norocosi sa locuiasca si sa lucreze in Romania au ajuns sa-i aprecieze frumusetea izbitoare, de la plajele aurii de pe tarmul Marii Negre (...), la culmile pline de inspiratie ale Carpatilor", unde au invatat si fiii sai sa schieze, "frumusetea naturala neatinsa a Deltei Dunarii, satele istorice din Transilvania si renumitele manastiri pictate din Bucovina".

In discursul sau, Duane Butcher a amintit ca pe 4 iulie 1776 fondatorii tarii sale au semnat Declaratia de Independenta, "dand nastere unei natiuni intemeiate pe egalitate si libertate". "In aceasta seara cinstim patriotismul si sacrificiul parintilor nostri fondatori si ne asumam inca o data angajamentul de a ne ridica la inaltimea idealurilor si valorilor lor democratice. Suntem mandri de istoria noastra si onorati sa o sarbatorim in aceasta seara alaturi de dumneavoastra", a mai spus el.

Reprezentantul SUA in Romania a aratat ca, pentru a pune in lumina istoria Statelor Unite, s-a ales drept tema a receptiei din acest an cantecul "Frumoasa America" scris de Katharine Lee Bates in 1913.

"Imaginile frapante sugerate de versuri si linia melodica inaltatoare au determinat unele persoane sa spuna ca ar trebui sa devina imnul national. Versurile sale, care lauda frumusetea fizica a Americii, exprima de asemenea, cu tarie, temele patriotismului, libertatii si fratiei", a aratat acesta.

La receptia organizata la Ambasada SUA cu ocazia sarbatoririi Zilei Indepedentei au luat parte numerosi invitati, printre care premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ministrii Titus Corlatean, Mircea Dusa, Remus Pricopie, presedintele PNL, Klaus Iohannis, fostul presedinte al PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, presedintele ICCJ, Livia Stanciu, procurorul general, Tiberiu Nitu, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, membri ai Corpului Diplomatic.