Tribunalul Vaslui a declarat ilegala hotararea Consiliului Local Puiesti de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizatie de construire pentru montarea unei sonde de prospectiuni a solului.

Prefectura Vaslui a castigat procesul intentat la inceputul acestui an Consiliului Local (CL) Puiesti, dupa ce alesii au votat in unanimitate interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a obtinut ulterior acordul de mediu si autorizatie de construire pentru montarea unei sonde de prospectare a solului, transmite Mediafax.

Astfel, Hotararea CL Puiesti adoptata in noiembrie anul trecut a fost declarata ilegala de instanta vasluiana intrucat, asa cum sustine Prefectura in motivarea cererii de anulare a hotararii, nu respecta legislatia din Romania cu privire la prospectarea si extractia resurselor naturale din subsol.

"Comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsol, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului", subliniaza Prefectura Vaslui in cererea de anulare a hotararii.

Compania Chevron a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui, la inceputul lunii aprilie, autorizatia de construire pentru sonda de explorare a gazelor de sist ce urmeaza a fi amplasata in extravilanul localitatii Puiesti. Eliberarea autorizatiei de construire la Puiesti s-a facut dupa ce Chevron obtinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de sist in extravilanul localitatii respective. Compania petroliera a depus solicitarea pentru obtinerea acordului de mediu la Puiesti in toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc si dezbaterea publica pe marginea proiectului, sedinta care s-a desfasurat, pe o perioada de doua ore, printre huiduieli si fluieraturi ale localnicilor si activistilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Pe langa procesul cu Puiesti, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, CL Bacani si CL Pungesti atacand cu recurs sentintele instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

Compania Chevron detine patru acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist, in localitatile Silistea - Pungesti, Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si doua autorizatii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmeaza a fi montate sondele de explorare de la Silistea - Pungesti si Puiesti. Pana acum, Chevorn a inceput lucrarile de foraj in comuna Pungesti, la inceptul lunii mai.