Insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a declarat, joi, in cadrul receptiei organizate cu ocazia sarbatoririi Zilei Indepedentei, ca Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei si in asigurarea existentei unor institutii independente.

"In numele presedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, si al poporului american, va urez bun venit la Ambasada SUA din Bucuresti. Imi face placere sa gazduiesc celebrarea Zilei Indepedentei la noul nostru sediu, in mica America din marea dumneavoastra tara. Este minunat sa vedem ambasada decorata in rosu, alb si albastru", a declarat Duane Butcher, in deschiderea evenimentului dedicat Zilei Independentei, relateaza Mediafax.

El a aratat ca in centrul parteneriatului dintre cele doua stat stau "valorile democratice pe care le impartasesc Romania si SUA".

"Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei, in asigurarea existentei unor institutii independente si crearea unei societati in care toti cetatenii sunt egali in fata legii", a spus reprezentantul Statelor Unite ale Americii in Romania. "Vrem sa ajutam Romania sa sustina aceste progrese", a adaugat Duane Butcher.

Insarcinatul cu afaceri al SUA a vorbit si despre vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, in Romania.

"In ultimele doua luni, vicepresedintele Joe Biden, secretarul apararii Chuck Hagel, secretarul fortelor navale ale SUA, Ray Mabus si doua delegatii ale Congresului SUA au vizitat Romania. Aceste vizite demonstreaza cat mult pretuiesc Statele Unite parteneriatul strategic cu Romania", a spus acesta.

Reprezentantul Statelor Unite in Romania a afirmat ca "mai presus de orice, Statele Unite ale Americii vor ca Romania sa obtina succese".

Butcher a facut referire si la asteptarile SUA fata de Romania: "Ne dorim ca Romania sa prospere, ca economia sa sa infloreasca, iar schimburile comerciale si investitiile sa creasca", a spus el.

In plus, Duane Butcher a precizat ca "transparenta, stabilitatea si previzibilitatea sunt elemente cheie in valorificarea potentialului economic al Romaniei si cresterea bogatiei si prosperitatii".

"SUA si Romania au deja un strans parteneriat economic. Am investit miliarde de doari in Romania din 1990 pana in prezent, conducand la crearea a mii de locuri de munca. Odata cu adoptarea Acordului Transatlantic pentru Comert si Investitii dintre SUA si Uniunea Europeana, schimburile comerciale dintre tarile noastre se vor putea realiza chiar mai usor decat pana acum", a afirmat Insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania.

Duane Butcher a vorbit in discursul sau si despre angajamentul reciproc in cadrul NATO, care continua sa devina mai puternic.

"Lucrarile de constructie la amplasamentul sistemului antiracheta de la Deveselu se desfasoara conform calendarului si bugetului si urmeaza sa fie finalizat in 2015. Numarul exercitiilor marine, aeriene si terestre comune a crescut ca urmare a ocuparii ilegale a Crimeii de catre Rusia. Asa cum a spus vicepresedintele Biden in cursul vizitei sale in Romania, respectam angajamentul sacru de a ne apara aliatii NATO", a declarat Butcher.

Potrivit rerpezentantului Statelor Unite, in cei 10 ani de la aderarea la NATO, Romania a avut contributii valoroase la alianta si a aratat ca, in data de 29 iunie, Romania si-a incheiat misiunea de lupta de 12 ani din Afganistan.

"Romania a fost cu adevarat aliatul nostru in Kandahar, iar curajosii sai soldati sunt camarazii nostri de arme. Am fost mandru sa-l insotesc pe prim-ministrul Ponta in vizita din Afganistan de weekendul trecut, pentru a-i felicita pe soldati. SUA apreciaza profund eroismul, sacrificiul si altruismul cu care si-au indeplinit misiunea femeile si barbatii curajosi din Armata Romana. Aproximativ 25.000 de soldati si peste 250 de jandarmi si-au indeplinit cu noblete misiunea in Afganistan. Costurile au fost mari: 23 de soldati romani au platit pretul suprem, iar 129 au fost raniti in misiune. America recunoaste si pretuiesc sacrificiile facute de ei si de familiile lor in decursul unui deceniu de razboi", a afirmat acesta.

In incheiere, Duane Butcher a afirmat ca viitorul Romaniei este foarte promitator.

"Parcursul ei democratic, parteneriatul ei cu Statele Unite ale Americii si locul ei in Europa sunt platforma perfecta pentru patriotismul, munca sustinuta si hotararea poporului sau. Forta, stabilitatea si prosperitatea Romaniei vor fi in continuare un model pentru tarile din regiune", a precizat in final Butcher.