Presedintele instantei supreme, judecatorul Livia Stanciu, a declarat, joi, ca este exclus ca pedeapsa cu inchisoarea sa se aplice numai dupa motivarea deciziei, facand referire la faptul ca in Parlament exista o propunere legislativa in acest sens, scrie Mediafax.

Judecatoarea Livia StanciuFoto: Agerpres

"Este exclus. Nu suntem in situatia Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxembourg. Uitati-va pe rolul tuturor instantelor de judecata. Orice cetatean, sa zicem cel care este dedus judecatii, si sa spunem ca in final, in urma verificarii probatoriilor, condamnat de catre o instanta, la momentul la care judecatorul pronunta acea hotarare judecatoreasca, are dreptul de a cere o serie de lamuriri. Sigur, nu la acel moment, judecatorul face motivarea acelei hotarari, dar in esenta judecatorul poate sa-i transmita aspectele principale pe care le-a avut in vedere la momentul pronuntarii acelei hotarari judecatoresti", a spus Livia Stanciu, la iesirea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu propune ca mandatul de executare a hotararilor penale care prevad pedeapsa cu inchisoarea in cazul persoanelor aflate in libertate sa fie emis numai in baza unei hotarari definitive redactata si motivata, initiativa legislativa a acestuia fiind in consultare publica.

Potrivit propunerii legislative vizand modificarea si completarea Codului de Procedura Penala, depusa la Senat de parlamentarul UNPR, de la aceste prevederi ar urma sa faca exceptie persoanele arestate preventiv in cursul urmaririi penale, pentru care judecatorul delegat cu executarea emite mandatul de executare doar pe baza extrasului din hotararea penala.

Vochitoiu a aratat, in expunerea de motive la propunerea sa, ca in ultima perioada exista "situatii paradoxale", in care motivarile instantei sunt redactate si la un an de la momentul pronuntarii hotararii definitive, "totul culminand in unele cazuri cu eliberarea din inchisoare dupa ispasirea pedepsei a unui condamnat fara sa aiba redactata hotararea motivata".

El a adaugat ca, in acelasi timp, aceste persoane sunt private de dreptul de a parcurge caile extraordinare de atac, de a se adresa CEDO sau de a intocmi o cerere de gratiere fundamentata.