Ministerul Educatiei anunta ca procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale scolare noi continua, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv plangerile Federatiei Editorilor din Romania si ale SC Grand Media Print SRL. MEN precizeaza ca elevii vor avea manuale digitale incepand cu noul an scolar. De cealalta parte, Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca ministerul trebuie sa explice cum va reusi sa realizeze in 12 zile evaluarea ofertelor de manuale, dupa ce a fost stabilit un nou termen pentru depunerea ofertelor, dar calendarul de introducere a manualelor in scoli nu a fost modificat.

Ministerul Educatiei Nationale anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca miercuri, 2 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv ca nefondate plangerile Federatiei Editorilor din Romania si ale SC Grand Media Print SRL formulate impotriva deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

"Initial, CNSC respinsese ca nejustificate toate contestatiile celor doua persoane juridice mai sus-mentionate, care vizau documentatia privind procedura de atribuire a manualelor scolare noi pentru clasa I si a II-a, realizata de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) din cadrul MEN", precizeaza Ministerul.

In comunicat se arata ca, dupa ce pe 8 martie MEN a lansat procesul de achizitie a manualelor scolare noi pentru clasele I si a II-a, destinate anului scolar 2014 - 2015, Federatia Editorilor din Romania si SC Grand Media Print SRL au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in data de 30 aprilie. "CNSC le-a respins, fapt ce a determinat organizatiile editoriale contestatare sa actioneze CNEE in judecata, la data de 4 iunie. Instanta a dat dreptate, insa, CNEE. Contestatarii au facut recurs la data de 30 iunie, in urma caruia Curtea de Apel Bucuresti a emis o decizie definitiva, la data de 2 iulie, in favoarea MEN".

"Mentionam ca, in ciuda tuturor piedicilor venite din partea unor editori, MEN va continua procesul de modernizare a programelor scolare si a continuturilor educationale, prin introducerea manualelor digitale, incepand cu noul an scolar", informeaza Ministerul Educatiei Nationale.

Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca nu comenteaza decizia instantei. "Dar suntem curiosi sa ne explice Centrul National de Evaluare si Examinare [autoritatea contractanta in cazul licitatiei si care se afla in subordinea Ministerului Educatiei - n.red.] cum va reusi ce pana acum era programat pentru o luna jumatate in 12 zile si cum va decurge executia contractelor cu castigatorii", a precizat Istrate.

Acesta a explicat ca printre solicitarile cu care federatia a mers in instanta se afla si cea de modificare a calendarului privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015.

Amintim ca dupa analizarea mai multor contestatii, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a dispus pe 19 mai "stabilirea unei noi date pentru depunerea ofertelor" in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, "la un interval de minimum 45 de zile de la publicarea in SEAP a modificarilor dispuse prin prezenta decizie". Pana atunci, termenul pana la care se puteau depune ofertele era de 6 iunie. Noul termen limita pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare in cadrul licitatiei pentru manuale este 16 iulie 2014.

Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015 a ramas neschimbat, fiind cel de mai jos:

Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015

28 iulie 2014Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

4-15 august 2014Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.

18-22 august 2014Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

11-15 septembrie 2014Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Acelasi calendar prevedea, insa, ca termenul limita pana la care pot fi depuse oferte este 2 iunie 2014. Acest termen a fost modificat, iar in prezent termenul limita este 16 iulie. Calendarul mai prevedea, dupa data de 2 iunie, desfasurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a (02-20 iunie 2014) si comunicarea rezultatelor evaluarii ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a pe data de 23 iunie 2014.

Citeste si: