Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat joi ca la Parchetul General corespondenta cu institutiile, inclusiv cu Parlamentul, este semnata de seful Sectiei de urmarire penala, asa cum a fost si in cazul cererii privind documentele Comisiei Nana, precizand ca acestea au cel mult valoare de probe extrajudiciare, transmite Mediafax.

"Procurorul de caz este cel care apreciaza asupra oportunitatii administrarii tuturor probelor, dar in ceea ce priveste persoana care semneaza corespondenta la Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta este procurorul sef de sectie. Potrivit Codului de Procedura Penala, daca la celelalte unitati de parchet, prim-procurorul, respectiv procurorul general de Curte este cel care verifica rechizitoriul, este cel care solutioneaza plangerile impotriva solutiilor, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conducatorul unitatii operative este seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica. Acesta semneaza si corespondenta, nu numai cu Parlamentul Romaniei, ci cu toate institutiile publice, private, cu care Ministerul Public corespondeaza sau solicita documente", a spus Tiberiu Nitu, inainte de inceperea sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Declaratia procurorului general al Romaniei vine in contextul in care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a cerut, miercuri, ca solicitarea cu privire la documentele comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile de la Nana sa fie semnata de Tiberiu Nitu.

"Ieri, domnul presedinte al Camerei Deputatilor a comunicat ca ne va trimite o scrisoare din care rezulta ca nu ne raspunde solicitarii intrucat nu a fost semnata de procurorul general. Am primit ieri dupa-amiaza o scrisoare si doresc sa va lamuresc ce este cu aceasta scrisoare. (...) Scrisoarea a ajuns la procurorul de caz care, desi documentele Comisiei reprezinta pentru noi eventual probe extrajudiciare, a considerat ca nu ar strica sau nu ar fi rau sa le cunoasca. Si a adresat Comisiei parlamentare solicitarea de a trimite documentele", a precizat Tiberiu Nitu.

Procurorul general al Romaniei a aratat ca documentele comisiei parlamentare au valoare cel mult de probe extrajudiciare, "nefiind administrate in cursul procedurii judiciare, dar nici nu pot fi inlaturate ab initio".

"Pot fi consultate si, eventual, studiate si incluse in dosarul penal. (...) Dumnealor ne-au incunostiintat ca putem avea acces la documentele comisiei. Procurorii au acces la documentele care intereseaza in cadrul unui dosar penal ale oricarei institutii publice sau private, indiferent daca institutia respectiva ne comunica ca avem sau nu acces", a adaugat Tiberiu Nitu.

Procurorul sef de sectie Camelia Sutiman a cerut conducerii Camerei Deputatilor sa puna la dispozitie documentele Comisiei Nana, presedintele Camerei Valeriu Zgonea aratand, miercuri, ca toti membrii BP au fost de acord, dar ca solicitarea va fi trimisa inapoi pentru a fi facuta de procurorul general.

Camelia Sutiman, procuror sef Sectie urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, a cerut Biroului Permanent al Camerei sa puna la dispozitie de indata toate documentele pe care Comisia Nana le-a analizat si raportul comisiei.

"Constitutional, comunicarea intre Parchetul general si presedintele Camerei se face institutional prin ministrul Justitiei si prin procurorul general. Noi am aprobat de principiu sa punem la dispozitie toate documentele, dar, din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document rugandu-l pe pocurorul general sa emita aceasta cerere sub semnatura domniei sale. Sunt doua erori de fond, in primul rand nu Biroul Camerei ia aceasta decizie, ci Biroul reunit si scrisoarea trebuia trimisa procedural de catre procurorul general catre Birourile reunite ale Camerei si Senatului pentru a fi discutate in Biroul reunit, astfel incat documentele sa fie scoase din arhiva Senatului pentru a fi puse la dispozitia Parchetului general, a procurorului sef care se ocupa de acest caz", a precizat Zgonea, dupa sedinta Biroului permanent al Camerei.

Zgonea a aratat ca el crede ca intr-o perioada foarte scurta procurorul general va trimite scrisoarea oficiala si atunci, impreuna cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, va convoca Birourile Permanente reunite pentru a pune cat mai rapid la dispozitie aceste documente.

El a mai spus ca, in acest sens, i-a trimis o scrisoare procurorului general pentru a-i explica ca cererea trebuie facuta constitutional.

"In rest, noi suntem de acord, vom vota toti din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru transmiterea de indata a acestor documente, cand scrisoarea va veni oficial", a mai spus Zgonea.

"Legea ne obliga sa punem la dispozitie de indata aceste documente si eu cred ca in maximum o saptamana documentele vor fi puse la dispozitie", a adaugat Zgonea.

Comisia de ancheta Nana a facut audieri in acest caz, insa raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a inceput o ancheta penala.

In 10 iunie, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, dupa o sedinta a Birourilor permanente reunite, ca activitatea comisiei privind terenurile de la Nana si-a incheiat activitatea, iar draftul de raport, care nu este public si nici votat de plenul comun, este pus la dispozitia Parchetului, daca il doreste.