A treia sesiune de Bacalaureat prevazuta de ordonanta de urgenta care modifica legea educatiei este dovada faptului ca “noi inca nu ne-am obisnuit ca la Bacalaureat mai sunt si copii care pica”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna. Potrivit acesteia, chiar daca aceasta sesiune “vine in sprijinul copiilor si le mai da o sansa, prea multe sanse le dam unor copii care nu vor sa faca nimic pentru viitorul lor”.

BacalaureatFoto: Agerpres
  • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
  • Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
  • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Mihaela Guna

Mihaela Guna

Foto: Agerpres

Cred ca ar trebui sa ne trezim mai repede la realitate si sa nu asteptam multiple sanse ca sa intelegem ca acela este rolul nostru: al cadrului didactic, al elevului si al parintelui”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna. Aceasta a precizat ca s-ar bucura “sa existe fonduri ca Ministerul Educatiei sa finanteze o pregatire a elevilor, este o masura luata in avantajul copiilor, dar as vrea sa fie si perceputa altfel: ar trebui sa recurgem cat mai putin la aceasta varianta de pregatire suplimentara, astfel incat sa nu mai fie nevoie de o sesiune suplimentara de BAC”.

Tragem un semnal de alarma ca sunt bani consumati care ar trebui dirijati in alta parte, catre cei care inca invata in scoala. E un semnal adresat parintilor, copiilor si profesorilor ca ar trebuie sa recurgem cat mai putin la aceasta a treia sesiune de Bacalaureat”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna. Aceasta a precizat ca sesiunea suplimentara ar urma sa fie organizata in primavara.

Intrebata care ar putea fi cazurile “temeinic justificate” in care Ministerul Educatiei sa organizeze o astfel de sesiune suplimentara de bacalaureat, Mihaela Guna a afirmat ca se poate vorbi despre “timp prea putin pentru un copil sa reia toata materia si sa recupere din vara pana in toamna, desi un copil care nu este apropiat de scoala greu poate sa mai recupereze. Se mai da o perioada de pregatire, practic, nu foarte lunga, sa se poata pregati si sa reuseasca sa treaca. Este in sprijinul lui, totusi. Eu imi doresc sa ajungem cat mai putin la aceasta sesiune”.

Problema este ca foarte multi angajatori nu angajeaza decat cu diploma de Bacalaureat si atunci este o incercare”, sustine presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

In ceea ce priveste pregatirea in universitati, pe banii statului, a absolventilor de liceu care au picat Bacalaureatul sau care nici nu au fost la examen, Mihaela Guna sustine ca este vorba despre scoli postliceale “care nu cred ca au ca obiectiv doar bacalaureatul”. “Sistemul universitar este un pic favorizat financiar, pentru ca, pe langa bugetul de la stat, mai au si alte sustineri, proiecte, fata de preuniversitar. Dar este mai putin important unde faci pregatirea. Aici trebuie sa ne gandim si la pregatirea profesorilor. Nu stim daca profesorii din preuniversitar indeplinesc toate conditiile pentru a preda la un nivel ceva mai superior”, este de parere presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

Referitor la faptul ca, potrivit noii Ordonante de Urgenta, reprezentantul elevilor este chemat in sedintele Consiliului de Administratie al scolii doar cand “se dezbat aspecte privind elevii”, Mihaela Guna a declarat pentru HotNews.ro ca “un elev nu ar trebui sa participe la sedinte cand Consiliul de Administratie isi asuma niste lucrari, si oricum dreptul de vot incepe de la 18 ani, ori noi avem copiii de la gradinita pana la liceu”.

Chiar astazi a fost o videoconferinta la Ministerul Educatiei la care am avut o dezbatere impreuna cu Consiliul National al Elevilor pe aceasta tema si noi le-am propus sa incercam ca parintii sa aiba intalniri lunare cu reprezentantii elevilor din scoala pentru a prelua observatiile lor si a le prezenta in Consiliul de Administratie”, a sustinut Mihaela Guna.

Citeste si: