Sandu Anghel nu era identificat, atunci cand Traian Basescu a participat la manifestarea de la Costesti, ca "persoana care ar fi prezentat un potential risc cu privire la viata, integritatea fizica, libertatea de actiune sau sanatatea" acestuia, afirma Comisia de Aparare pe baza raportului SPP, citat de agentia Mediafax.

Comisia de Aparare din Senat a prezentat, joi, Biroului Permanent, o informare pe baza raportului intocmit de SPP la solicitarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care cerea sa se afle daca seful statului a fost informat in legatura cu "activitatile ilegale ale clanului Bercea".

Potrivit concluziilor Comisiei de Aparare, "la data participarii Presedintelui Romaniei la manifestarile ocazionale de sarbatorirea zilei culturii rromilor, din 8 septembrie 2009, de la Costesti, activitate la care au participat circa 10.000 de persoane, numitul Sandu Anghel nu era identificat ca persoana care ar fi prezentat un potential risc cu privire la viata, integritatea fizica, libertatea de actiune sau sanatatea demnitarului".

"Dupa data de 8 septembrie 2009, Presedintele nu s-a mai intalnit cu membri ai familiei Sandu Anghel, fapt pentru care SPP nu a mai solicitat institutiilor abilitate informatii referitoare la acestia", se arata in documentul Comisiei.

Pe de alta parte, potrivit Comisiei, SPP nu avea competente si atributii legale cu privire la asigurarea protectiei fizice si informative a fratelui sefului statului, Mircea Basescu, iar Serviciul poate asigura protectia informativa doar pentru demnitari si familiile acestora, respectiv sotul, sotia si copiii.

SPP a trimis, luni, Comisiei pentru aparare a Senatului, raportul solicitat de membrii Comisiei, privind modul in care Serviciul a asigurat protectia informativa a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, anunta, recent, ca va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI si SPP" privind protectia sefului statului "in cazul vizitelor la clanul Bercea" sa ajunga la Comisile parlamentare pentru un raport din care sa rezulte daca presedintele a fost sau nu informat.