Romania se afla la mijlocul "clasamentului" intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul actiunilor de sanctionare declansate de Comisia Europeana impotriva sa, tara nefiind condamnata niciodata de justia europeana pana in prezent, a declarat, vineri, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.

Razvan Horatiu Radu Foto: Hotnews

"Romania este o tara medie la nivelul UE. Raportat la suprafata si populatia Romaniei, numarul de 57 de actiuni nu reprezinta o cifra ingrijoratoare. Este foarte important de subliniat ca pana in acest moment Romania nu a fost condamnata inca de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, intrucat marea majoritate a actiunilor au fost inchise in faza precontencioasa, fara a mai ajunge la Curtea de Justitie. Statele mari ale UE - Germania, Franta - au, de regula, mult mai multe actiuni impotriva lor", a afirmat subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

  • Vezi la comentarii intrebarile adresate de cititori si raspunsurile oferite de subsecretarul de stat Razvan Horatiu Radu.

Background

In doua cauze Romania actiunea in justitie este deja in faza contencioasa, in timp ce in 55 de cauze Romania este actionata in necontencios, fie pentru netranspunerea legislatiei europene, fie pentru necomunicarea actiunilor de transpunere.

Cele doua cauze aflate in faza contencioasa

- Cauza C-405/13, Comisia Europeana impotriva Romaniei

Energie: Necomunicarea masurilor nationale de transpunere a unor prevederi din Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/54/CE

Etapa I a fazei contencioase ￯ faza scrisa finalizata.

- Cauza C-406/13, Comisia Europeana impotriva Romaniei

Energie: Necomunicarea masurilor de transpunere a unor prevederi din Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Etapa I a fazei contencioase ￯ faza scrisa finalizata.

Faza precontencioasa

Dintre cele 55 actiuni in curs aflate in faza precontencioasa, 29 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta a dreptului UE.

Dintre cele 55 de actiuni in curs aflate in faza precontencioasa: de la intarzieri in legislatia pentru agricultura, la cele cu privire la consumatori

- 29 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta a dreptului UE:

18 in etapa punerii in intarziere:

- 3 actiuni - Fiscalitate

- 1 actiune - Energie

- 4 actiuni - Mediu

- 2 actiuni - Transporturi

- 1 actiune - Piata interna

- 1 actiune - Agricultura

- 1 actiune ￯ Intreprinderi si industrie

- 1 actiune - Sanatate si consumatori

- 1 actiune ￯ Pescuit

- 1 actiune ￯ Afaceri interne

- 1 actiune ￯ Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie

- 1 actiune ￯ Politica sociala

o 11 in etapa avizului motivat:

- 1 actiune - Energie

- 3 actiuni - Mediu

- 3 actiuni ￯ Fiscalitate

- 1 actiune ￯ Politica sociala

- 1 actiune ￯ Pescuit

- 1 actiune - Sanatate si consumatori

- 1 actiune - Transporturi

O prezentare succinta a celor 29 de actiuni se regaseste in anexa nr. 1 la prezentul raport.

- 26 privesc neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere:

o 20 in etapa punerii in intarziere:

2 actiuni - Piata interna

3 actiuni ￯ Mediu

1 actiune ￯ Intreprinderi si industrie

4 actiuni ￯ Transporturi

3 actiuni ￯ Sanatate si consumatori

2 actiuni ￯ Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie

3 actiuni ￯ Afaceri interne

1 actiune ￯ Energie

o 6 in etapa avizului motivat:

2 actiuni - Energie

1 actiune ￯ Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie

2 actiuni ￯ Mediu

1 actiune ￯ Piata interna

Exemple de cauze in precontencios

Cauza privind transpunerea Directivei privind drepturile consumatorilor

In cazul noii Directive privind drepturile consumatorilor, Guvernul Romaniei a adoptat la inceputul lunii iunie o Ordonanta de Urgenta pentru transpunerea Directivei, cu 5 luni dupa termenul impus de Uniunea Europeana pentru adaptarea legislatiei nationale, adica 31 decembrie 2013.

Cauza 2013/0428

Necomunicarea masurilor finale de transpunere a Directivei 2013/2/UE de modificare a anexei I la Directiva 94/62/CE privind ambalajele si deseurile de ambalaje

Cauza 2013/0321

Necomunicarea masurilor de transpunere a Directivei 2013/28/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz

Cauza 2014/0189

Necomunicarea masurilor finale de transpunere a Directivei 2011/77/UE de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protectie a dreptului de autor si a anumitor drepturi conexe

Razvan Horatiu Radu: Scurta prezentare

Magistrat de cariera, a fost numit la 19 ianuarie 2013 subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Este cadru didactic al Facultatii de Drept Univ. Al I Cuza Iasi si al facultatii de Drept Univ Romano Americana.

Anterior, in perioada 2011-2012, a indeplinit functia de subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind si Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene iar in perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Razvan Horatiu Radu este doctor al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, specializarea drept penal si a urmat cursurile Institutului National al Magistraturii (2001-2003), dupa care a fost numit procuror, activand succesiv la Parchetul de pe langa Judecatoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. (Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog si Sectia de Urmarire Penala).

Profilul complet poate fi vizualizat aici http://www.mae.ro/node/18943Razvan Horatiu Radu