Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost retinut marti de procurorii anticoruptie pentru a fi audiat intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta. Acesta mai este anchetat ca ar fi primit circa 50 milioane de euro de la dictatorul Muammar Kadhafi pentru campania de la prezidentialele din 2007.

Site-ul Mediapart, declansatorul crizei din FrantaFoto: Hotnews

Ancheta a pornit in urma dezvaluirilor facute de site-ul Mediapart, unul dintre site-urile media independente din Franta. Publicatia este condusa de fostul redactor sef de la Le Monde, Edwy Plenel, si are un model de business aparte in peisajul media francez: se sustine din abonamentul platit de cititori pentru citirea articolelor si nu are reclama.

La cinci ani de la lansare, site-ul are peste 80.000 de abonati. In cadrul audierilor de luni, anchetatorii cauta sa stabileasca daca fostul presedinte din perioada 2007-2012 a incercat, cu ajutorul avocatului sau Thierry Herzog, sa obtina informatii de la un magistrat de rang inalt despre o ancheta care-l viza, in schimbul promisiunii unui "post de prestigiu".

Aceasta ancheta a derivat dintr-un alt dosar in care Sarkozy este cercetat de procurorii fiindca in campania pentru alegerile prezidentiale din 2007, dupa care a obtinut mandatul de presedinte, ar fi primit din Libia, de la fostul dictator Muammar Gaddafi, 50 milioane de euro pentru finantarea campaniei.

Investigatia a pornit de la dezvaluirile facute de site-ul francez Mediapart, care a publicat in aprilie 2012 un document semnat de Moussa Koussa, fost sef al serviciilor de informatii externe al Libiei, care traieste in exil la Doha, in Qatar, afirmand ca regimul lui Muammar Gaddafi a acceptat in 2006 sa finanteze cu suma de "50 de milioane de euro" campania lui Nicolas Sarkozy.

Potrivit site-ului, Bashir Saleh, fostul presedinte al Fondului libian de investitii africane, este cel care ar fi primit aceasta nota.

Investigatia a fost publicata de Mediapart cu o saptamana inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale din Franta. Sarkozy a declarat la vremea respectiva ca va depune plangere impotriva site-ului de stiri pentru ca a publicat un document "fals". "Vom depune plangere impotriva Mediapart (...). Acest document este un fals grosolan. Cele doua persoane din Libia, despre care se presupune ca a trimis si, respectiv, a primit acest document, au dezmintit acest lucru", a declarat Sarkozy, la vremea respectiva, pentru postul de televiziune France 2.

Scandalul Bettencourt

Tot in urma investigatiilor publicate de Mediapart a mai fost lansata o investigatie judiciara la adresa lui Sarkozy. Potrivit dezvaluirilor facute de publicatie in iunie 2010, Sarkozy (58 de ani) ar fi profitat de starea mentala fragila a miliardarei Bettencourt (in varsta de 90 de ani), pentru a obtine donatii pentru campania prezidentiala din 2007.

Sarkozy a fost pus sub acuzare in martie 2013. Citeste aici mai mult despre acest caz si cum un Tribunal din Versailles a cenzurat investigatia.

Pe 7 octombrie 2013, magistratii francezi au decis sa renunte la anchetarea fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy in acest caz. Despre Mediapart Mediapart e un site de informatii creat in 2008 de catre Francois Bonnet, Gerard Desportes, Laurent Mauduit si Edwy Plenel.

Pentru a citi articolele e necesar un abonament platit. Potrivit publicatiei L'Express, Mediapart a ajuns la break even in 2010, la doar doi ani de la lansare.

Consacrat in mare parte anchetelor, Mediapart s-a remarcat si printr-o dezvaluire care a zguduit guvernul socialist Ayrault. Mediapart a demonstrat ca ministrul bugetului, Jerome Cahuzac, a ascuns un cont in Elvetia. Scandalul s-a soldat cu demisia ministrul Bugetului.

Lansarea site-ului a fost controversata inca de la inceput, pentru ca un holding francez a contestat numele Mediapart. Holdingul se numeste "Media participations" si detine afaceri in domeniul editarii si al comunicarii. In cele din urma, intre cele doua parti s-a ajuns la o intelegere.

Mediapart si-a asumat total un model de business in care abonamentul platit este necesar pentru citirea articolelor, sustinind ca in acest fel este garantata independenta totala a ziaristilor.

Cateva cifre raportate pentru anul 2010:

  • 46.800 de abonamente active
  • 95% din venituri provin din abonamente
  • 20% din abonamentele active sunt abonamente anuale (in valoare de 90 euro)

In 2011, Mediapart a facut profit pentru prima oara, 500.000 euro, avand 60.000 de abonati. Cele mai recente cifre, publicate in 2014 pe blogul gratuit al site-ului, arata ca Mediapart are deja 83.000 de abonati.