O noua filmare din avion cu lotul 3 din autostrada Sibiu-Orastie, tronson care a acumulat deja peste un an si jumatate de intarzieri si care are promisiunea constructorilor ca va fi gata in noiembrie in acest an, a fost publicata de catre utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura. Pe acest lot se afla in constructie cel mai inalt viaduct din tara, dar se gasesc si cele mai mari probleme cu alunecari de teren de pe vreun santier de autostrazi din tara. Autoritatile au ales ca in loc de un tunel si costuri finale mai mari, sa escaveze puternic un deal intreg si, practic, sa-l despice in doua.

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)Foto: Captura YouTube

Clipul video a fost realizat incepand de deasupra autostrazii dinspre Sebes si continua deasupra lotului 3 si pana la Saliste, de unde continua autostrada A1 spre Sibiu.

Zonele cu probleme de alunecari de teren incep odata cu minutul 05:09 si continua, pe alocuri, de-a lungul autostrazii pana la marile alunecari de teren din zona viaductului de la Aciliu (minutul 06:18). Imediat dupa viaduct se poate vedea dealul afectat de alunecari si care a fost sapat adanc, practic despicat in doua (minutul 06:41).

  • Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare contractuala: 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- termen de finalizare (initial): aprilie 2013

---

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Foto: Google Maps

Cei 22 de kilometri din autostrada Orastie - Sibiu, Lotul 3 au ramas neinaugurati in decembrie 2013 din cauza unor probleme legate de alunecarile de teren. Problemele au inceput sa apara la finele lui 2012 si, desi constructorul a anuntat ca a notificat CNADNR de situatie, o decizie a autoritatilor a venit abia la finele anului trecut.

Degringolada institutionala s-a tradus si pe santier si in prezent, dupa o serie de amenintari cu rezilierea contractului si actiuni la Comisia de Arbitraj, lotul 3 este in constructie, cu termen de finalizare noiembrie 2014, adica cu mai bine de 19 luni fata de termenul initial.

Chiar si asa, filmarile aeriene anterioare au aratat atunci o slaba mobilizare a constructorului pe santier. In plus, pana si fostul ministru Dan Sova s-a aratat circumspect ca se vor termina la timp lucrarile.

Cum au aparut problemele, cum s-a pierdut timpul si ce solutie s-a ales

Intarzierea pe acest lot vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Constructorii - italienii de la Impregilo SpA - spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor.

Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo.

In noiembrie 2012, constructorii anuntau ca au informat autoritatile de la CNADNR si asteptau aprobarea unei propuneri de rezolvare. La acel moment a fost avansata ideea unui tunel in zona dealului de la Aciliu, o solutie care ar fi presupus si costuri mari.

Aflata pe masa celor de la CNADNR, problema a ramas fara rezolvare pana in vara lui 2013. In acest timp, lucrarile in zonele cu problema s-au blocat.

O solutie drastica: Dealul de la Aciliu, excavat masiv si despicat in doua

In cele din urma, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului. La un moment dat, utilajele care urmau sa ajute la constructia tunelului au fost aduse pe santier si au stat acolo luni bune.

Cu toate acestea, lucrarile la tunel nu au inceput niciodata si, din cauza problemei costului foarte urias, CNADNR a decis sa renunte la ideea tunelui si sa ceara constructorului sa sape mai puternic in deal si sa stabilizeze pantele rezultate. Practic, intreg dealul de la Aciliu a fost excavat si impartit in doua de autostrada in constructie.

In martie 2013, Dan Sova a amenintat ca reziliaza contractul cu cei de la Impregilo pentru ca italienii ar fi cerut sume de bani suplimentare pentru a termina lucrarile, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta masura, iar disputa autoritati-constructor s-a dus la Comisia de Arbitraj. Acolo s-a dat dreptate statului roman si s-a ajuns la concluzia ca Impregilo a continue lucrarile in banii stipulati initial in contract si sa termine lucrarile pana in noiembrie 2014. Acesta este, de fapt, termenul final la care intreg tronsonul ar trebui dat circulatiei.