Eurodeputatul german Martin Schulz, candidat din partea Socialistilor si Democratilor europeni (S&D), a fost ales presedinte al Parlamentului European, marti, la Strasbourg, in prima sesiune a plenului. Alegerea lui Schulz era asteptata, in conditiile in care, in 24 iunie, primele doua grupuri ca marime din PE, Partidul Popular European (PPE) si S&D, s-au inteles si de data aceasta sa-si imparta presedintia Parlamentului European.

Martin SchulzFoto: Parlamentul European

In urma protocolului, in primii doi ani si jumatate din aceasta legislatura europeana, presedintia PE va fi asigurata de socialisti si democrati (prin Martin Schulz), iar in cealalta jumatate a legislaturii, incepand din ianuarie 2017, un reprezentant al PPE va detine sefia Parlamentului European. De asemenea, Schulz a aratat, intr-o conferinta de presa, ca si grupul liberalilor (ALDE) l-a votat, socialistii si popularii europeni urmand sa sustina la randul lor reprezentanti liberali in functii de conducere din Parlament, astfel incat eurofobii sa fie izolati.

Contracandidatii lui Schulz au fost conservatorul britanic Sajjad Karim (desemnat de Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni - ECR), stangistul spaniol Pablo Iglesias, membru al partidului Podemos - "Putem" din Spania (desemnat de Grupul European al Stangii Unite - Stanga Verde Nordica), precum si Ulrike Lunacek, de la Partidul Verde din Austria (desemnata de Grupul european al Verzilor - Alianta Europeana Libera).

  • Cine este Martin Schulz

Martin Schulz a fost candidatul nominalizat de Partidul Socialist European (PES) pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, in alegerile europarlamentare, pe asa-numitul sistem "Spitzenkandidat". Socialistii Europeni nu au obtinut cele mai multe mandate in noul Parlament European, cei care au castigat alegerile fiind popularii europeni, motiv petru care Spitzenkandidat -ul PPE a fost desemnat de Consiliul European sa formeze viitoarul executiv de la comunitar.

Martin Schulz s-a nascut la data de 20 decembrie 1955, la Hehlrath, Germania de Vest, landul Renania de Nord-Westfalia, in familia unui politist local.

El nu are studii superioare. Schulz a facut scoala primara (4 ani), dupa care, in perioada 1962-1966, a urmat cursurile scolii de gramatica de la Broinch, apartinand Congregatiei romano-catolice Sfantul Duh, fara sa-si ia "Abitur-ul", echivalentul german al bacalaureatului. Dupa ce a urmat o scoala de specialitate, tanarul Martin a lucrat ca librar, dupa care, in 1982, si-a deschis propria librarie, pe care a condus-o pana in 1994.

In politica, a intrat la varsta de 19 de ani, alaturandu-se Tineretului Socialist. In 1987, a fost ales primar al orasului Wurselen, o localitate care are 37.000 de locuitori in prezent. Astfel, la varsta de 31 de ani, Martin Schulz a devenit cel mai tanar primar din landul Renania de Nord-Westfalia. Din anul 1994 este europarlamentar, iar din ianuarie 2012 este presedinte al Parlamentului European. In plan politic, in anul 1999, Schulz a devenit membru al Biroului executiv federal al Partidului Social Democrat (SDP) din Germania.

In 2003, Martin Schulz a intrat in conflict cu premierul italian Silvio Berlusconi (afiliat Partidului Popular European), care l-a "facut" pe europarlamentarul german "supraveghetor in lagarele naziste". "Domnule Schulz, cunosc un producator care face un film despre lagarele de concentrare naziste. V-as recomanda pentru rolul de kapo (detinut insarcinat cu supravegherea celorlalti detinuti)", i-a spus Berlusconi lui Schulz.

Martin Schulz, care a fost foarte deranjat de acest incident, avea sa-l puna la punct pe colegul sau, premierul roman Victor Ponta, vicepresedinte al PES, in ianuarie 2014. Atunci, premierul Ponta l-a acuzat pe eurodeputatul german Elmar Brok (din randul adversarilor de la PPE) de "gandire nazista", dupa ce acesta ceruse ca persoanele din alte state membre UE, printre care si romanii si bulgarii, care vin in Germania pentru a cere ajutoare sociale sa fie amprentati, pentru a putea fi identificati ulterior, astfel incat sa nu li se acorde si a doua oara aceste beneficii. In plenul Parlamentului European, Schulz i-a cerut lui Victor Ponta sa-si prezinte scuze fata de Brok: "Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii facute de un premier al unei tari europene". Ulterior, Victor Ponta si-a prezentat scuze si a dat vina pe faptul ca presa ar fi tradus gresit declaratia initiala a lui Elmar Brok privind imigrantii.

In iulie 2012, in perioada in care presedintele Traian Basescu era suspendat din functie de catre USL, Martin Schulz a avut o discutie urgenta cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles. Dupa intrevedere, Ponta s-a vazut nevoit sa anunte ca respecta toate deciziile Curtii Constitutionale, inclusiv privind referendumul de demitere a sefului statului. Basescu s-a intors la Cotroceni, dupa invalidarea referendumului, ca urmare a neindeplinirii cvorumului.

In martie 2011, europarlamentarul PSD Adrian Severin s-a vazut nevoit sa demisioneze din partid si din randul europarlamentarilor S&D, la cererea imperativa a lui Martin Schulz, care era atunci liderul grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. Solicitarea lui Schulz venea dupa ce Severin a fost prins acceptand bani de la niste jurnalisti britanici care se pretindeau lobby-isti.

Martin Schulz a primit numeroase distinctii, printre care si Colanul Camerei Deputatilor din Romania si titlul de Doctor Honoris Causa al Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti (2012).

  • Alte mize ale sesiunii inaugurale a Parlamentului European

Tot marti, europarlamentarii reuniti in plenul constitutiv urmeaza sa aleaga si cei 14 vicepresedinti si 5 chestori ai PE. Romancele Corina Cretu (PSD/S&D) si Adina Valean (PNL/ Partidul Popular European) au fost desemnate de grupurile lor europarlamentare drept candidate pentru cate o functie de vicepresedinte al Parlamentului European.

In prima sesiune de la Strasbourg, urmeaza sa se decida si sefii comisiilor de specialitate ale Parlamentului European.

Pe agenda sesiunii inaugurale de la Strasbourg mai figureaza dezbaterea pe marginea rezultatelor Consiliului European din 26-27 iunie. La dezbatere participa presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Cu ocazia incheierii presedintiei elene a Uniunii Europene si a inceputului presedintiei rotative italiene, Parlamentul European va face miercuri un bilant al presedintiei grecesti, iar premierul italian Matteo Renzi (Partidul Democrat - centru-stanga) va prezenta prioritatile presedintiei italiene a Consiliului UE, din al doilea semestru al anului 2014.