Manastirea Petru Voda din Neamt anunta inceperea demersurilor de canonizare a Parintelui Gheorghe Calciu, care a suferit doua condamnari in timpul regimului comunist (in total peste 21 de ani de inchisoare) pentru apartenenta la Miscarea Legionara.

Parintele Gheorghe Calciu - Dumitreasa (nascut in 1927), fost detinut politic intre anii 1948 - 1964 si intre 1979 si 1984, a absolvit Facultatea de Filologie si Facultatea de Teologie Ortodoxa, dupa ce a fost eliberat. A fost profesor la Seminarul Ortodox din Bucuresti in anii '70 si slujitor al Biserica seminarului. In Postul Mare al anului 1979 a rostit sapte predici, numite cuvinte catre tineri, prin care a criticat regimul comunist si in special derimarea bisericilor din Bucuresti. A fost din nou arestat si inchis.

Eliberat din inchisoare la presiunile internationale, Gheorghe Calciu a emigrat in SUA in anul 1984, el slujind apoi la Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Cruce" din Alexandria, Washington D.C. Este fondator al Romfest - Intrunirea Romanilor de Pretutindeni si presedinte al Consiliului International. In aceasta calitate a luptat contra comunismului, organizind o parte a exilului romanesc. Din anul 2002, a fost presedinte de onoare al Asociatiei Rost - editor al revistei omonime.

Gheorghe Calciu a murit in anul 2006 la Washington, trupul sau fiind repatriat si fiind inhumat, conform dorintei sale, in cimitirul Manastirii Petru Voda din judetul Neamt.

Reprezentantii Manastirii motiveaza inceperea demersurilor de canonizare prin "prezenta Duhului Sfant in chip evident, permanent si crescator in viata sa, cunoscuta atat din propriile sale cuvinte si fapte, cat si din marturiile tuturor celor ce l-au cunoscut, ale celor ce i-au fost frati de suferinta si ale celor ce i-au fost ucenici; preotia de inalta traire, demonstrata si prin activitatea misionara, de zidire duhovniceasca, de cateheza si de duhovnic; activitatea apologetica - marturisirea curata si insutit roditoare a credintei ortodoxe, profunzimea si sfintenia scrierilor sale, ce consuna cu toata literatura Duhului Sfant prin substanta celor propovaduite, si aportul sau personal la patristica ortodoxa; patimirile vreme de 22 de ani in temnite - chinurile duhovnicesti, sufletesti si trupesti indurate pentru marturisirea credintei ortodoxe si asumarea lor ca jertfa de bunavoie pentru dragostea de Hristos; impactul asupra intregii lumi crestine si importanta Parintelui Gheorghe ca marturisire apostolica si simbol al demnitatii umane; prezenta Duhului Sfant (manifestat prin pacea harica, buna mireasma, revelatii, vindecari trupesti, despatimiri, exorcizari) intru pomenirea numelui sau si intru sfintele sale moaste, aratat prin ajutorul dumnezeiesc grabnic pe care il primesc oamenii care se i roaga, fie la mormant, fie de departe."