Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, declara ca SUA multumesc Romaniei pentru curajul si angajamentul de care a dat dovada in Afganistan, apreciind totodata disponibilitatea Romaniei de a-si asuma un rol de conducere in viitoarele incercari cu care se va confrunta NATO.

Duane ButcherFoto: Hotnews

"SUA multumesc Romaniei pentru curajul si angajamentul de care a dat dovada in Afganistan. Barbatii si femeile din Romania au facut aceasta tara mandra de ei. Apreciem si disponibilitatea Romaniei de a-si asuma, pentru pacea si securitatea internationala, un rol de conducere in viitoarele incercari cu care se va confrunta Alianta, de la amenintarile cu rachete balistice venite din statele care incalca dreptul international, pana la interventiile militare rusesti", afirma Duane Butcher, in comunicatul dat publicitatii luni de misiunea diplomatica si citat de Mediafax.

El mentioneaza ca tocmai s-a intors din Afganistan, unde l-a insotit pe prim-ministrul Victor Ponta, care, in 29 iunie, a felicitat trupele romane pentru incheierea, cu distinctie si onoare, a misiunii lor de lupta de 12 ani. "In aceasta perioada, soldatii, jandarmii si politistii romani si-au indeplinit curajos sarcinile, ajutand la destructurarea unei retele teroriste, antrenand fortele de securitate afgane si aparand poporul afgan de brutala insurgenta talibana", subliniaza Insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA.

Duane Butcher spune ca, timp de peste un deceniu, peste 25.000 de barbati si femei din Romania "au stat umar la umar cu aliatii si partenerii NATO in Afganistan". El aminteste totodata ca vicepresedintele Joe Biden a spus in timpul recentei sale vizite in Romania ca soldatii romani au dovedit "doar curaj si nici un fel de rezerve", referindu-se la faptul ca nicio misiune nu a fost prea periculoasa pentru trupele romane.

"Angajamentul Romaniei fata de Afganistan nu a fost lipsit de sacrificii nationale insemnate: ii onoram pe cei 23 de soldati care si-au pierdut vietile si pe cei 129 care au fost raniti in efortul de a transforma lumea intr-un loc mai sigur pentru noi toti", subliniaza diplomatul american.

"Aceste sacrificii nu au fost in zadar. In aceasta perioada, in Afganistan s-au realizat progrese democratice, sociale si economice remarcabile: In 2002, doar 900.000 de baieti afgani mergeau la scoala. Acum, circa 8.000.000 de copii sunt inscrisi la scoala, o treime dintre ei fete. In 2002, doar 6% dintre afgani aveau acces constant la electricitate. Astazi, 28% din populatie are acces constant la electricitate, inclusiv peste 2.000.000 de persoane din Kabul, care au acum electricitate 24 de ore din 24. In 2002, doar 9% din populatia afgana se afla la doar o ora de mers de un punct de ingrijire medicala, in timp ce astazi, procentul este de aproape 60% din populatie", continua el.

Duane Butcher arata totodata ca Romania a contribuit la pregatirea soldatilor si politistilor afgani, care devin de acum si mai responsabili de propria securitate. "Salutam angajamentul Romaniei de a continua activitatile de mentorat si consiliere a afganilor dupa 2014", precizeaza el.

Insarcinatul cu afaceri al SUA aminteste totodata ca, in cateva zile, autoritatile electorale vor anunta rezultatele alegerilor prezidentiale din Afganistan. "In acest an, al 25-lea de democratie post-comunista pentru Romania, ati sprijinit milioane de afgani la inceputul propriului drum spre un viitor pasnic si democratic", subliniaza el.

"Cu toate acestea, vor exista zile dificile. Insa nu exista nicio indoiala ca Afganistanul este pe un drum mai bun, gratie activitatii Romaniei acolo", adauga Duane Butcher.

"In ultimii ani, natiunile noastre au consolidat NATO. Amplasamentul romano-american al sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu este programat sa devina operational anul viitor. Alianta a crescut numarul de exercitii aeriene, terestre si navale comune pentru a raspunde actelor agresive ale Rusiei din Ucraina. Pilotii romani participa la zborurile NATO de avertizare timpurie si control din spatiul aerian al Romaniei, care sunt vitale pentru a intelege situatia din Ucraina. Aplaudam de asemenea pasii luati de Romania pentru a-si creste bugetul destinat apararii la 2% din PIB ¬ o masura pe care ar trebui sa o ia toti aliatii NATO", mai spune Butcher, potrivit comunicatului.

Premierul Victor Ponta, precum si ministrii romani de Aparare si Interne s-au aflat duminica in Afganistan, unde au asistat la inceperea procedurilor de retragere a trupelor romanesti.

In ultimii 12 ani, Romania a participat la actiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldati, ministrul Apararii, Mircea Dusa, precizand, in discurs, ca va fi respectata planificarea Aliantei pentru urmatoarele luni, Romania intelegand importanta actiunilor NATO pentru propria securitate.

"Raportam misiune indeplinita !", a transmis ministrul.

La randul sau, premierul Victor Ponta a amintit, ca si cei doi ministri, de soldatii romani decedati sau raniti in misiunile din Afganistan si a mentionat aportul important al trupelor din Romania la aceste misiuni.

NATO a anuntat ca, anul acesta, isi va retrage trupele din Afganistan, dupa 2014 urmand sa mai ramana doar o parte dintre soldatii Aliantei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Aliantei vor parasi Afganistanul pana la sfarsitul anului, o retragere care genereaza temeri privind o noua intensificare a violentelor intr-o tara in care talibanii raman puternici, in pofida celor 12 ani de prezenta militara occidentala.

La inceputul anului, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat ca a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor romanesti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, sa mai ramana in aceasta tara doar circa 200 de militari care sa se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o si in CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni in Afganistan, astfel ca din octombrie incolo sa ramanem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a spus Dusa.