Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie - iulie, incep luni, cu proba de Limba si literatura romana, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real ale filierei teoretice.

Luni va avea loc prima proba scrisa din cadrul sesiunii iunie 2014 a Bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei, citate de Mediafax.

Absolventii vor avea, in functie de profilul si filiera pe care le-au urmat in invatamantul liceal, doua tipuri de subiecte. Astfel, absolventii filierei teoretice - profilul umanist si cei ai filierei vocationale - profilul pedagogic, vor avea acelasi tip de subiecte, iar absolventii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice si ai filierei vocationale - toate profilurile cu exceptia celui pedagogic, vor primi alte tipuri de subiecte.

Subiectele sunt elaborate de profesori specialisti din cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare. Elevii au avut posibilitatea sa consulte si sa rezolve modele de subiecte pentru bacalaureat inca de la sfarsitul lunii octombrie 2013, cand acestea au fost publicate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea rezultatelor va avea loc in data de 7 iulie (pana in ora 12:00). In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatii (intre orele 12:00 - 16:00). Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anuntate in data de 11 iulie.

Bacalaureatul se desfasoara in 527 de centre de examinare.

Bacaluareatul 2014 a inceput pe 10 iunie, pana in prezent desfasurandu-se probele de Limba romana oral (10 - 12 iunie), Limba materna oral (11 - 13 iunie), Evaluarea competentelor digitale (16 - 20 iunie) si o limba straina oral (23 - 27 iunie). Cei mai multi candidati s-au inscris la proba de limba engleza, respectiv 107.194, alti 14.198 la limba franceza, 1.087 la limba germana, 139 la limba rusa, 682 la limba spaniola, 20 la limba portugheza, 357 la limba italiana, un candidat la limba ebraica, noua la limba japoneza si doi la limba turca.

La aceste probe elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat.

Insa candidatii care la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, intrucat se considera ca nu au sustinut probele orale.

Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.

Anul trecut, la sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, inaintea contestatiilor. Potrivit acelorasi rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la suta dintre absolventii de clasa a XII-a din promotia 2012 - 2013 si 30,6 la suta din absolventii promotiilor anterioare.

Dupa solutionarea contestatiilor, promovabilitatea la nivel national a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la suta dintre absolventii promotiei 2012 - 2013 si 31,7 la suta dintre absolventii promotiilor anterioare promovand examenul.