Fondurile din bugetul Ministerului Apararii care vor fi economisite prin retragerea trupelor romanesti din Afganistan vor fi folosite pentru mai buna pregatire, dar si recompensare a militarilor, varianta fiind de majorare a veniturilor acestora, a declarat duminica premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la baza militara romaneasca din Kandahar.

"Varianta nu poate fi decat de crestere a veniturilor pe care le au militarii nostri si vorbesc de acele unitati care s-au pregatit, au fost in prima linie in ultimii ani si au o capacitate extraordinar de importanta si recunoscuta de aliatii nostri. O sa avem categoric, pentru 2015, cheltuieli mult mai putine pentru ca nu mai avem atatea trupe in Afganistan. Cam 30% din bugetul Ministerului Apararii era dedicat operatiunilor din Afganistan si ideea este ca acei bani pe care ii economisim, nemafiind in teatrul de operatii, sa ii folosim pentru mai buna pregatire si recompensare a militarilor nostri", a spus Ponta, citat de Mediafax.

"Mai trebuie sa intelegeti ca si, daca sunt si daca nu sunt comandant suprem, conform Constitutiei, toata partea care tine de dotarea Armatei Romane, de drepturile militarilor nostri, de protectia familiei lor, inclusiv - vorbeam cu comandantul batalionului care se intoarce la Craiova, de cum face cu primaria sa construim mai multe locuinte pentru militarii nostri -, toate astea tin de Guvern, nu tin de comandantul suprem, dar cred ca sunt la fel de importante pentru viata lor, si aici in teatrul de operatiuni, dar mai ales viata de acasa", a mai aratat Ponta.

Premierul s-a aflat, duminica, in Afganistan, unde a asistat la inceperea procedurilor de retragere a trupelor romanesti.

In ultimii 12 ani, Romania a participat la actiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldati.

NATO a anuntat ca, anul acesta, isi va retrage trupele din Afganistan, dupa 2014 urmand sa mai ramana doar o parte dintre soldatii Aliantei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Aliantei vor parasi Afganistanul pana la sfarsitul anului, o retragere care genereaza temeri privind o noua intensificare a violentelor intr-o tara in care talibanii raman puternici, in pofida celor 12 ani de prezenta militara occidentala.

La inceputul anului, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat ca a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor romanesti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, sa mai ramana in aceasta tara doar circa 200 de militari care sa se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o si in CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni in Afganistan, astfel ca din octombrie incolo sa ramanem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a spus Dusa.

Guvernul a decis recent ca sporurile personalului militar, din serviciile de informatii, aparare si penitenciare vor fi calculate pe baza nivelului din decembrie 2009, nu cel din decembrie 2011, cand erau drastic limitate, iar salariul celor care executa misiuni speciale "apreciate" de sefi va putea fi majorat cu pana la 50%.

Executivul a aprobat si posibilitatea de majorare cu 75% a salariului pentru munca prestata de acestia in zilele de repaus.