Monedele de aur si argint, bratara si fibula dacica din argint sustrase din colectia de aproximativ 90.000 de piese a Muzeului "Regiunii Portilor de Fier" din Drobeta Turnu Severin au o valoare inestimabila pentru istoria Romaniei, a declarat sambata, pentru Agerpres, managerul institutiei, Doinita Chircu.

Potrivit sursei citate, disparitia a fost descoperita in urma inventarului efectuat la inceputul lunii iunie, ocazie cu care a solicitat Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti demararea unei anchete pentru identificarea autorilor furtului, tragerea acestora la raspundere si recuperarea obiectelor.

"Am constatat ca din cele 559 de monede lipsa, 203 bucati sunt ducati venetieni din aur (datand din anii 1300-1400), florini unguresti din aur (din anii 1300-1440), guldeni germani din aur (din anii 1350-1400), grosi sarbesti de argint, ducati din argint de pe timpul lui Mircea cel Batran si accele argint (anul 1400) din Tezaurul Dudasul Schelei, 130 bucati ducati venetieni din aur (anii 1380-1400), 158 bucati ducati din aur (Olanda, anul 1700), zechini venetieni din aur (anul 1700), monede din argint din timpul Imperiului Otoman (anul 1800) din tezaurul de la Gornenti, 68 bucati ducati austrieci din aur si din argint din Tezaurul de la Balta. Bratara dacica si fibula provenite din perioada dacica au fost datate de specialisti in jurul anului 80 a.Ch", a precizat Chircu.

Ea a mai afirmat ca ancheta interna desfasurata la nivelul Muzeului "Regiunii Portilor de Fier" indica faptul ca furtul pieselor muzeale, cu o valoare de inventar de 45.500 lei, s-a comis intre anii 2011-2013, cand a inceput refacerea cu fonduri europene a cladirii institutiei si a fost necesara mutarea in alte depozite din Drobeta Turnu Severin a patrimoniului.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti, Roxana Visan, a aratat ca in 4 iunie lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale au primit o sesizare cu privire la furt si au inceput cercetarile, la aceasta data existand un cerc de suspecti.

"Exista un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat si neglijenta in serviciu. Cu siguranta, in cel mai scurt timp cazul va fi solutionat. Interesul nostru este sa putem recupera aceste valori de importanta capitala pentru istoria poporului roman", a mai spus Visan.