Centrul de Monitorizare si Combatere a Antisemitismului (MCA - Romania) a calificat declaratia Monahului Teodot ca fiind o instigare la ura si violenta in numele Bisericii, conform unui comunicat remis redactiei Hotnews. O inregistare video a unui discurs tinut de Monahul Teodot de la Manastirea Petru Voda din Neamt la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare in Romania a fost postat pe Youtube. Monahul Teodot afirma, printre altele, ca "Trebuie sa avem cu totii convingerea ca Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant", iar miscarea "a fost o organizatie de ridicare a bisericii, de ridicare a neamului de fapt".

Calugarul Teodot si sustinatori ai Miscarii LegionareFoto: Captura YouTube

Comunicatul integral remis redactiei

"Centrul de Monitorizare si Combatere a Antisemitismului protesteaza fata de activitatile vadit antisemite pastorite de Monahul Teodot de la Manastirea Petru-Voda. Declaratia Monahului Teodot "Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant" - este instigarea la ura si violenta, in numele Bisericii.

Astfel, potrivit relatarii Hotnews.ro, din data de 26 iunie a.c., monahul Teodot, de la Manastirea Petru-Voda, a tinut o predica la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare.

Din predica domniei sale, inregistrata si postata pe youtube.com, remarcam, cu stupoare, ca este bantuit de ideile criminale ale legionarilor, doctrina imbratisata de catre raposatul Justin Parvu, fost membru al Miscarii.

In predica de binecuvantare a "Mucenicului lui Hitler", Corneliu Zelea-Codreanu, monahul Teodot reinvie idealurile criminale legionare inconjurat de membri ai Miscarii si ai unui partid politic.

In aceasta predica, monahul Teodot defineste Miscarea Legionara astfel:

"Miscarea Legionara a fost de la Duhul Sfant, prin slujitorul credincios al Sfantului Duh, care este Sfantul Arhanghel Mihail. Lumina mireanului este calugarul, iar lumina calugarului este ingerul. Dar iata ca aicea, cu acesti tineri, cu capitanul Corneliu Zelea Codreanu, cu Ioan Mota, cu Radu Mironovici, Corneliu Georgescu, Tudose Popescu si Ilie Verneata, cu cei 6 si altii care au fost impreuna cu ei, iata ca aici Sfantul Arhanghel Mihail, care asculta desavarsit de Duhul Sfant, i-a luminat ca sa infiinteze aceasta organizatie, care, in fond si la urma urmei, a fost o organizatie de ridicare a bisericii, de ridicare a neamului de fapt, nu a bisericii, a neamului la linia bisericii, cum spune capitanul: ridicarea neamului la linia bisericii."

Intr-o alta predica din Sfantul Altar al Manastirii Petru-Voda, postata pe internet in luna Mai 2014, monahul Teodot in acuza pe "evreul Petre Roman" ca ar liberalizat avorturile pentru ca "ne vrea piericiunea".

"(...) Sa supara foarte tare cand facem pacatul acesta al avorturilor, pe care am fost indemnati foarte tare sa il facem, din 1989, de primul guvern al tarii noastre, care a fost condus de stim noi cu totii cine, care a luptat foarte tare prin aceasta lege care dadea liberalizarea avorturilor la distrugerea neamului nostru romanesc. Aceasta a fost prima lege data in 1989, liberalizarea avorturilor, data de prim-ministrul de atunci pe care-l stim cu totii din ce neam este si care ne vor noua piericiunea. Dar Dumnezeu nu ne lasa! (...) Si iata ca o furtuna care se arata foarte spumoasa, dar, de fapt nu este nimic in sinea ei, caci este data de latraturile unor nebotezati pe care neamul nostru i-a primit dupa razboiul de independenta, si anume o parte din acesti evrei, nu toti" Noi nu suntem antisemiti, noi nu uram evreii pentru ca s-au nascut evrei, ci pacatele lor, faptelor lor si planurile lor diabolice care vor culmina cu intronizarea Antihristului la Ierusalim. Deci, noi uram faptele lor, pacatele lor, nu pe ei, noi nu suntem antisemiti, noi suntem antisionisti. O parte din neamul lor sunt parte a aceasta organizatie sioniste care doreste cu orice scop supunerea tuturor neamurilor, comanda tuturor neamurilor si intronizarea regelui lor la Ierusalim. (...) Celalalt fir al acestui neam (evrei) este rosu, rosu datorat sangelui pe care l-au varsat incepand cu sangele lui Isus Cristos, care si-au atras singuri asupra lor acest blestem spunand la rastignire "sangele lui asupra noastra si asupra copiilor nostri din neam in neam si-au atras singuri acest blestem. Si a tuturor prorocilor ucisi de ei, si a tuturor martirilor din Biserica Ortodoxa ucisi de ei, culminand cu cei din temnitele comuniste, acest fir rosu strabate neamul lor pana in zilele noastre. (...) Dupa trei luni de la trecere la vesnicie a marelui nostru sfant ocrotitor si apostol Justin, iata gasesc din acest neam unii, de la un Institut pentru Cercetarea Holocaustului, a acestei minciuni de proportii la nivel mondial, Holocaustul, care, de altfel, este o inselaciune prin care se da statului Israel despagubiri de catre toate statele unde, vezi-Doamne, se gasesc, evrei care au patimit. Si aceasta este marea inselaciune, ca se livreaza bani de la toate statele pe nedrept. Aceasta este cea mai mare nedreptate financiare la nivel mondial, acest targ al Holocaustului aceasta minciuna sfruntata. (...) Acestia (evreii) sunt impotriva Duhului Sfant. (...) Elie Wiesel a fost un inselator, el nu a patimit in prigoana cu nazistii si evrei. (...) In denigreaza pe parintele Justin ca a fost legionar. Cinste lui ca a fost legionar!!! (...) Evreii au intrat in tara noastra printr-o frauda. (...) Noi nu uram nici o rasa. Nu suntem antisemiti, noi suntem antisionisti.

MCA Romania a atras atentia in repetate randuri asupra existentei, in sanul Bisericii Ortodoxe Romane, a unor fanatici care de la altarul bisericilor si a manastirilor continua traditia propovaduirii antisemitismului si a urii fata de oameni care se intampla a fi evrei.

In cazul Monahului Teodot discursul antisemit este indreptat si impotriva Statului Israel, fapt care in Romania este o premiera periculoasa care implica Biserica Ortodoxa Romana in politica externa a tarii.

In acest context revenim si solicitam Preasfintiei Sale, Preafericitul Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa puna capat tolerantei fata de astfel de manisfestari arhaice care nu isi mai locul in lumea in care traim. Solicitam implementarea masurilor necesare pentru a pune capat negarii Holocaustului si pentru incetarea promovarii antisemitismului prin intermediul si in numele religiei."