Banca Nationala a inregistrat in 2013 o pierdere de 1,25 miliarde lei, potrivit Raportului anual difuzat vineri dupa pranz de Banca Centrala. Pierderile - care vor fi acoperite din profiturile viitoare- au fost generate in principal diferentelor nefavorabile din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta dar si pierderii operationale a BNR, in suma de 224 milioane de lei, fata de profitul operational al anului anterior in suma de 1,5 miliarde lei ca efect al reducerii veniturilor operationale. BNR si-a marit in 2013 cu circa 50% veniturile din taxe si comisioane, dar acest lucru nu a fost suficient, potrivit cifrelor prezentate in raportul anual al institutiei conduse de Mugur Isarescu.

Vezi in atasament Raportul BNR

"Trecerea de la profit in anul 2012 la pierdere in anul 2013 s-a datorat in mare masura scaderii semnificative a profitului obtinut din activitatea de administrare a activelor si pasivelor in valuta, si anume de la 1,73 miliarde lei la 330 milioane de lei. Aceasta evolutie a fost determinata de tendinta generalizata de reducere a ratelor dobanzilor pe plan mondial catre niveluri apropiate de zero", se mai arata in Raport.

"Pierderea inregistrata in exercitiul financiar 2013 a fost acoperita partial, la 1 ianuarie 2014, din rezervele statutare (502 milioane de lei), ramanand sa fie acoperita suma de 756 milioane de lei", mai precizeaza documentul