Republica Moldova, Georgia si Ucraina au semnat vineri dimineata, la Bruxelles, acordurile de cooperare politica si liber-schimb cu Uniunea Europeana. UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Iurie Leanca si liderii europeni semneaza acordul de asociere Foto: captura ecran

Principalele momente ale ceremoniei:

11.02 Oficialii UE si liderii celor trei tari au semnat acordurile in cadrul unei ceremonii.

10.52: Petro Porosenko (in limba engleza): “Ce zi importanta pentru tara mea. Documentele nu sunt doar politice si economice, sunt un tribut adus celor care si-au dat viata si sanatatea pentru ca acest lucru sa se intample.

Toata Ucraina, inclusiv Crimeea, semneaza astazi acordul de asociere.

Sunt multe in joc: succesul democratiei si libertatii in spatiul post-sovietic.

Am fi vrut cu totii se semnam acordul in conditii mai bune. Agresiunea externa este insa un motiv in plus. Va fi Europa libera sau partial libera? Va fi supusa mai multor anexari? In ultimele luni, Ucraina a platit cel mai scump pret pentru drumul sau european.

10.47 Iurie Leanca si-a inceput discursul in limba franceza: “Stim cat este de exigent acest drum (catre UE), insa nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastra. Multumim pentru solidaritate si ajutor.” Apoi a continuat adresandu-se in limba romana: “Cred cu tarie ca vom merge inainte, si nu inapoi. Integrarea europeana ne vor face mai puternici. In toamna trebuie sa aratam ca ne-am rupt de trecut si am ales viitorul.”

10.40: Premierul Georgiei, Irakli Garibasvili, a sustinut prima parte a discursului sau in limba "poporului sau".

UPDATE Ora 10.30:Semnarea acordurilor cu UE de catre Moldova, Ucraina si Georgia a inceput la Bruxelles, cu un discurs al presedintelui Herman Van Rompuy. "Uniunea Europeana este de partea voastra, astazi mai mult ca oricand. Suntem alaturi de voi si va recunoastem integritatea teritoriala. Suntem pregatiti sa ne angajam cu Rusia oricat este necesar". Acesta a fost urmat de un discurs al lui Jose Manuel Barroso.

La Bruxelles, Romania este reprezentanta de presedintele Traian Basescu.

***

Republica Moldova spera sa continue sa faca parte din zona de liber schimb cu tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI), a declarat joi pentru RIA Novosti premierul moldovean Iurie Leanca, scrie Agerpres.

"Avem cu CSI un acord similar cu cel pe care il vom semna maine (n.r. - vineri) cu UE: un acord de liber schimb. Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa schimbam ceva. Pornim de la faptul ca zona de liber schimb cu UE coincide in totalitate cu normele de comert liber din cadrul CSI, avand in vedere ca aceste doua elemente se bazeaza pe principiile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)", a spus prim-ministrul Leanca.

Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Astfel, Republica Moldova, Georgia si Ucraina urmeaza sa semneze vineri la Bruxelles acordurile de asociere, in timp ce Rusia a anuntat ca va introduce "masuri de protectie" impotriva celor trei republici foste sovietice daca se va dovedi ca noul lor statut va afecta economia rusa.

La randul sau, presedintele ucrainean Petro Porosenko a salutat "o zi istorica" pentru tara sa la Bruxelles, unde a ajuns vineri pentru a semna acordul de asociere cu liderii Uniunii Europene, scrie AFP.

"Este o zi istorica pentru tara mea, cea mai importanta dupa independenta", a spus Porosenko, care a felicitat "solidaritatea" demonstrata de UE in timpul crizei din Ucraina.

Porosenko avea programat sa semneze la ora 07.00 GMT (10.00 ora Romaniei), in sediul Consiliului european, a a doua parte a Acordului de Asociere, de ordin comercial, care vizeaza in special suprimarrea principalelor bariere vamale dintre Ucraina si tarile UE.

Prima parte a acordului, de ordin politic, a fost semnata in martie de catre premierul Arseni Iatseniuk.

"Este rezultatul a sapte ani de munca", a subliniat Porosenko. Acordul "ofera o noua perspectiva tarii mele" si "vom folosi aceasta oportunitate sa modernizam tara", a adaugat el.

Acordul urmeaza sa fie semnat si de premierii Georgiei, Irakli Garibasvili, si Republicii Moldova, Iurie Leanca.

La intrarea sa la reuniune, preseditele roman, Traian Basescu, implicat de 10 ani in negocierile dintre Chisinau si Bruxelles, si-a exprimat aprecierea fata de strategia "foarte inteligenta" inceputa de fostul premier moldovean, Vlad Filat, in procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE.

"Este o zi in care vedem implinit un efort politic la nivel european si in acelasi timp e de remarcat efortul pe care l-au facut moldovenii, guvernul lor. A inceput Filat un proces foarte inteligent, ca a pus vizele intai si pe urma asocierea si acordul de liber schimb si sunt singurii care au obtinut si una si alta. Deci am avut ce sustine. Filat a inceput, Leanca a contnua si noi i-am sustinut", a spus Basescu.

El a precizat ca nu va merge la Chisinau pentru a sarbatori semnarea Acordului, pentru ca nu are "niciun aranjamet de genul asta".

In cadrul summitului, dominat de problema nominalizarii noului presedinte al CE, liderii europeni urmeaza sa discute despre criza ucraineana si sa examineze eventualitatea unor noi sanctiuni vizand Rusia.

In privinta celor doi vecini ai Romaniei semnatari ai acordurilor cu UE, Republica Molodva si Ucraina, parcursul lor european a fost unul mixt:

  • Republica Moldova s-a orientat decisiv catre Uniunea Europeana prin asa-numita "Revolutie Twitter" din aprilie 2009, soldata cu 4 morti. In urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, partidele pro-occidentale unite in Alianta pentru Integrare Europeana au preluat puterea la Chisinau si au asigurat un parcurs european relativ accelerat al Republicii Moldova, culminand cu Summitul de la Vilnius din noiembrie 2013, cand premierul moldovean Iurie Leanca a reusit parafarea Acordului de Asociere (AA) UE - Republica Moldova, care include si Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement - DCFTA). Documentul inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Acesta este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Spre comparatie, Romania a semnat acest acord in 1995 iar aderarea tarii la UE s-a produs abia 12 ani mai tarziu.
  • In schimb, in Ucraina presiunea pro-europeana a populatiei s-a intensificat abia in anul 2013, in preajma Summit-ului de la Vilnius, unde presedintele de atnci al tarii, Viktor Ianukovici, a refuzat sa parafeze Acordul de asociere la UE, in urma unor negocieri paralele cu Rusia, privind acordarea unor imprumuturi de la Moscova catre Kiev, precum si sustinere in castigarea unui nou mandat pentru liderul ucrainean. Decizia lui Ianukovici a starnit furia protestatarilor din Piata (Maidan) Independentei din Kiev. In urma ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine si aparatul de forta controlate de administratia Ianukovici, circa 100 de persoane si-au pierdut viata, insa unele surse sustin ca au fost peste 700 de victime. In februarie 2014 Ianukovici este rasturnat de la putere si fuge in Rusia, insa fortele pro-europene care preiau puterea la KIev nu sunt recunoscute de regiunile ucrainene cu populatie majoritar rusa. Cu concursul Moscovei, care trimite trupe fara insemne in Ucraina si sustine militanti pro-rusi locali, estul Ucrainei se revolta impotriva Kievului, iar Rusia anexeaza practic Republica Autonoma Crimeea. De remarcat reactia mult mai dura si mai incisiva a Rusiei fata de miscarea pro-europeana din Ucraina decat fata de Republica Moldova, fata de care Moscova a luat masuri doar economoce si diplomatice, cum au fost sistarea importurilor de vin molodvenesc sau interzicerea fortei de munca molodvenesti pe piata muncii din Federatia Rusa. Si asupra Moldovei, dar mai ales a Ucrainei planeaza in continuare amenintarea sistarii alimentarii cu gaz rusesc.