Geostrategul Aleksandr Dughin, ideologul neoficial al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost in ultimele zile intr-o vizita in Romania, unde s-a intalnit cu fete bisericesti din Biserica Ortodoxa Romana, in cadrul proiectului larg eurasiatic al profesorului de la Moscova, a declarat pentru HotNews.ro scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundatiei Romania - Rusia.

Aleksandr Dughin - al patrulea de la stanga la dreaptaFoto: turcescu.ro
  • UPDATE Surse apropiate discutiilor au declarat pentru HotNews.ro ca Aleksandr Dughin a avut o serie de intalniri in zona Neamt si zona Suceava cu diversi stareti de manastiri din zona. Aceleasi surse au precizat ca Dughin s-a intalnit la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Dorna Arini cu Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul. Potrivit agentiei Mediafax, IPS Teodosie a fost primul inalt ierarh ortodox in istoria BOR cercetat penal
  • UPDATE 1 IPS Teodosie s-a aflat marti la Suceava, unde a participat la hramul catedralei Sfantul Ioan cel Nou insa nu s-a intalnit cu Dughin si cu nicio persoana din Rusia, a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, Calin Gavrilas. El a precizat ca Teodosie nu s-a deplasat in judetul Neamt. In plus, IPS Teodosie a fost duminica in Grecia.

Despre intalnirile lui Dughin in Romania

"S-a intalnit cu mai multe fete bisericesti, pentru ca are proiectul eurasiatic si <>, deci pe dansul il intereseaza foarte mult fetele bisericesti", a spus Popa, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, Dughin a venit in Romania duminica trecuta si a plecat in cursul zilei de miercuri, 25 iunie.

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a precizat pentru HotNews.ro ca oficialii Patriarhiei nu s-au intalnit cu Dughin.

"Reprezentantii Patriarhiei nu au avut vreo intrevedere cu domnul Aleksandr Dughin. Patriarhia neaga categoric vreo astfel de intalnire", a precizat Constantin Stoica, preotul participand la o sedinta la Patriarhie miercuri.

Potrivit lui Mircea Popa, Dughin a vizitat unele manastiri din Romania.

UPDATE2. Ulterior, jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe blogul lui o fotografie cu Dughin la Bucuresti, despre care spune ca a fost facuta marti, 24 iunie.

Potrivit jurnalistului, instantaneul, realizat in incinta restaurantului Diesel din Floreasca, ii infatiseaza, de la stinga la dreapta, pe Eugen Mihaescu (fost ambasador UNESCO), sotia lui Eugen Mihaescu, publicistul Mircea Popa, Aleksandr Dughin si Calin Mihaescu, editor si initiator "Miscarea Eurasia" in Romania.

"Aceasta intilnire are loc in contextul unei noi vizite in Romania a consilierului lui Putin, o vizita care a inceput duminica, 22 iunie 2014, si care s-a incheiat azi, 25 iunie 2014, la ora 14.00, cind Dughin a zburat in directia Rusia de pe aeroportul Otopeni", mai scrie Turcescu, pe blogul lui.

"A treia Roma", evocata de Mircea Popa, este un element central ideologic si mistic al doctrinei eurasianiste, promovate de Dughin si de Kremlin in prezent. "A Treia Roma" a fost invocata de calugarul Filofei din Pskov, care, in anul 1510, desemna astfel Marele Ducat al Moscovei, intr-o scrisoare catre marele duce Vasile III.

Moscovitii ar fi trebuit astfel sa-si asume misiunea si vocatia soteriologica de a salva si proteja lumea ortodoxa si crestina, in general, dupa caderea Romei si a Constantinopolului.

Ideolog influent al Kremlinului, Aleksandr Dughin revitalizeaza in prezent doctrina eurasianista si conceptul de "A Treia Roma", profesorul rus "incluzand" Romania in proiectul "spatiului eurasiatic".

"Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie", spunea Dughin in vara lui 2013, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, organ de presa oficial al guvernului rus.

Vocea Rusiei il prezenta pe Dughin drept "unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi". Altfel spus, ai Rusiei lui Putin, a carei pozitie belicoasa la adresa Ucrainei readuce in prim plan, potrivit presei si observatorilor occidentali, idealurile eurasiatice ale liderului de la Kremlin.

Cine este Aleksandr Dughin (52), filosoful si politologul ale carui idei se regasesc in mai toate marile manevre ale lui Vladimir Putin din ultimii ani?

In interviul din vara anului trecut, realizat pe marginea vizitei ministrului Titus Corlatean la Moscova, editia in limba romana a Vocii Rusiei dedica amplu spatiu editorial lui Aleksandr Dughin si perspectivelor lui asupra lumii, inclusiv asupra relatiilor Rusiei cu Republica Moldova si Romania. Cum il descria atunci Vocea Rusiei pe Aleksandr Dughin?

"Un politolog rus si unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi. Dughin a creat o teorie geopolitica inedita in care coabiteaza realpolitik-ul pragmatic si mesianismul ortodox. Totodata, filozoful rus este liderul Miscarii Eurasiatice si unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneste si sincronizeaza eforturile ideologilor conservatori din Rusia."

Printre ideile exprimate de Dughin in acel interviu:

  • "Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica - n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-ar fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!"
  • "Romania se afla la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rau decat tarile care se afla in dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. In Uniunea Europeana, aceste tari sunt catalogate peiorativ drept "Grupul PIIGS", adica "grupul porcilor". Inseamna ca in acest context Romania este o tara de mana a zecea? In Europa exista o perceptie negativa si injusta a romanilor"
  • "Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie, va fi apreciata la justa valoare si va fi tratata ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizational. Acest aspect este foarte important pentru constiinta nationala"
  • "Faptul ca am fost divizati de o terta forta, de atlantisti, si-a jucat rolul. Ei incearca sa ne invrajbeasca, comit mici acte de sabotaj si creeaza o atmosfera de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia si Romania au prea multe in comun! Pe noi ne asteapta o reintalnire si o redescoperire reciproca in contextul unei civilizatii comune. Deja se fac primii pasi in aceasta directie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv acesti pasi."

Aleksandr Dughin, in 1998: Metodele noastre de actiune - atacuri, sabotaje, incendieri, poduri aruncate in aer

Aleksandr Dughin a fost in Romania si in septembrie 2013, cand s-a intalnit, printre altii, cu fostul premier Adrian Nastase, aflat in prezent la penitenciar.

Dughin si-a prezentat conceptiile intr-un interviu interesant luat de jurnalistul polonez Grzegorz Gorny la Moscova, martie 1998, pentru Fronda, tradus si publicat de Gelu Trandafir:

Reporter: Se spune adesea despre cercul dumneavoastra ca este echivalentul rus al Noii Drepte Vest-europene. Aceasta orientare, ce porneste de la premiza ca batalia pentru soarta omenirii nu se poarta pe teren politic, ci cultural, deci si-a declarat un Kulturkampf specific...

Aleksandr Dughin: Nu imi place sa fiu comparat cu ei pentru ca este in fond o comparatie cu perdantii. De-a lungul anilor de opozitie in Rusia am facut lucruri la care ei nici nu au visat. Nu m-am ocupat de Kulturkampf, ci de inseminarea ideologica a fortelor politice serioase. Am lucrat cu istoria vie, nu cu arheologia. Singurul om din Vest, ale carui idei ma frapeaza prin dimensiunea lor a fost Jean Thiriart, autorul ideii unui imperiu euro-sovietic. Inainte sa moara a venit la Moscova, l-am gazduit aici, l-am prezentat lui Igor Ligaciov, lui Ziuganov, Baburin, ...

Europa azi are de ales: eurasianism sau atlantism. Fie merge cu Rusia, fie cu America.

Aleksandr Dughin: Daca Noua Dreapta europeana ne alege pe noi, inseamna ca alege elementul barbar, si deci trebuie sa adopte metodele noastre de actiune. Trebuie sa organizeze atacuri, sa se ocupe de sabotaje, incendieri, sa arunce in aer poduri. Anti-globalismul adevarat este distrugere si teroare.

Si ce face Noua Dreapta? S-a transformat intr-o secta intelectuala. De treizeci de ani se aduna si bat campii la seminare domni supraponderali cu parul carunt si cu aer de bunici. Sigur ca trebuie sa citesti carti, insa nu e suficient. Trebuie sa creezi gherila. Daca esti impotriva Noii Ordini Mondiale, atunci ia un cutit si pune-ti o masca, iesi din casa in fiecare noapte si omoara macar un iancheu.

De aceea sunt apropiat de Noua Stanga, de Brigazile Rosii, de Rote Armee Fraktion. Sarcina noastra nu se limiteaza la cultura, sarcina noastra este sa facem o revolutie reala. Pentru aceasta avem nevoie de ideologie si pregatire intelectuala, dar fara participare concreta la actiune, fara experienta de front, fara botezul luptei ne va ramane inaccesibila.

Nu stiu daca vreunul din activistii Noii Drepte a fost vreodata sub tir de artilerie, insa oamenii nostri nu merg numai la mitinguri, sau lupta pe baricade, ci merg si la razboaie adevarate, de ex. in Transnistria sau Iugoslavia. Noua Dreapta este doar un proiect, dar noi suntem si proiectanti si realizatori, arhitecti si contructori. Viitorul e al nostru.

  • De ce conteaza Dughin

De ce conteaza ce spune acest Aleksandr Dughin, un filosof si politolog evitat, in general, de media occidentale si luat ca referinta oculta de multi politicieni si observatori din zona atlantica?

In contextul evenimentelor din Ucraina/Crimeea, "Putin pare, acum, sa aiba o alta agenda: sa reconstruiasca ce mai poate din fostul imperiu, dar pe baza unui model rusesc, mai degraba decat unul sovietic", scriau recent, intr-o analiza publicata de Washington Post, doi experti in relatiile Rusia-Occident, a caror opinie este impartasita de multi in presa occidentala. Observatorii americani si europeni iau tot mai in serios "visul eurasiatic" al lui Vladimir Putin si al cercurilor conservatoare de la Moscova. Visul - asupra caruia Vladimir Tismaneanu ofera o perspectivaaici - este influentat in buna masura de curentul "neo-eurasianismului" promovat inca de la inceputurile implicarii sale in viata publica de filosoful si politologul rus Aleksandr Dughin.

Nascut in 1962, fiul unui inalt membru al spionajului militar sovietic, Aleksandr Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre invierea unui imperiu rus care sa reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste si apropiat al Kremlinului si armatei ruse; este cunoscut pentru cartea sa "Bazele geopoliticii" si un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin miscarile politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolsevic National, Frontul Bolsevic National sau Partidul Eurasia. (sursa: Wikipedia).