Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis miercuri suspendarea din functie a celor patru magistrati de la Tribunalul Bucuresti trimisi recent in judecata pentru coruptie, Elena Roventa, Ion Stanciu, Mircea Moldovan si Ciprian Sorin Viziru, transmite Agerpres.

Cei patru magistrati au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in acelasi dosar in care au fost deferiti justitiei oamenii de afaceri Dan Adamescu, Iosif Armas, Gabriel Hanganu, precum si patru practicieni in insolventa.

Potrivit DNA, magistratii judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit sume de bani sau bunuri in scopul de a indeplini/ a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, desemnarii preferentiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferentiale a unor dosare de insolventa, pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator.

De exemplu, in schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecatorul Mircea Moldovan se angaja sa atribuie preferential unor societati/practicieni in insolventa anumite ''dosare bune''. Prin sintagma ''dosare bune'' in materie de insolventa se intelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce genereaza obtinerea unor venituri substantiale de catre societatea de insolventa, sustin procurorii.

In alte cazuri oferta s-a materializat in prezentarea importantei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecata, demersurile fiind exercitate in scopul de a-l determina pe beneficiar sa ofere sume de bani, in perspectiva desemnarii ca administrator judiciar.

Judecatorul Moldovan a primit bani si bunuri in valoare de 29.935,95 lei, iar Ion Stanciu a primit, in cursul lunilor iunie 2013 si decembrie 2013 (11.12.2013), suma de 15.000 euro (10.000 euro in luna iunie 2013 si 5.000 euro in luna decembrie 2013) de la inculpatul Adamescu Grigore-Dan si de la o alta persoana, prin intermediul si cu ajutorul Monicai Borza, pentru a pronunta o hotarare favorabila intr-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolventei unei societati coordonate de omul de afaceri mentionat si in schimbul numirii unei anumite societati de insolventa drept administrator judiciar. Totodata, a primit, in perioada septembrie 2013 - 05.05.2014, de la Cristina Popa, prin intermediul unui denuntator, suma totala de 7.300 lei (in sapte transe) si produse de patiserie.

Si judecatorii Elena Roventa si Ciprian Viziru au primit bani pentru a pronunta hotarari favorabile in mai multe dosare.