Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca in situatia in care la Summitul de la Bucuresti al sefilor de stat si de guvern participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) nu va fi semnata o declaratie, organizatia este in situatia unui colaps, informeaza Agerpres.

Basescu s-a aratat multumit de faptul ca evenimentul a putut fi organizat la Bucuresti, dupa ce anul trecut summitul de la Ohrid a fost anulat. El a apreciat ca esecul de anul trecut a fost cauzat de toate tarile din regiune care nu au reusit sa gaseasca un acord asupra participarii.

'Sa speram ca astazi vom reusi sa ajungem la un acord pentru o declaratie si astfel sa salvam organizatia. In opinia mea, daca summitul de la Bucuresti va fi al doilea summit ratat, daca nu vom avea o declaratie a summitului, cred ca organizatia este in situatia unui colaps', a afirmat seful statului la Summitul sefilor de stat si de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), care se desfasoara la Palatul Cotroceni.

El a subliniat importanta organizatiei, aratand ca aceasta a ajutat toate statele membre sa intre in UE si NATO.

"Avand in vedere ca aici suntem state membre ale UE, precum si state care aspira sa devina membre ale UE, recomandarea mea este sa incercam sa gasim solutia unei declaratii prin formule de negociere rezonabile", a spus seful statului. El a indicat ca Bosnia are observatii, exprimandu-si speranta ca se vor gasi solutii si motivand ca exista "o mina de aur" in aceasta declaratie prin faptul ca s-a reusit o negociere acceptata atat de Belgrad, cat si de Pristina.

Presedintele Basescu a aratat si ca summitul de la Bucuresti se desfasoara intr-un moment extrem de important, imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European, unde se observa o crestere a reprezentativitatii partidelor antieuropene, xenofobe si extremiste.

"Acesta este un motiv in plus pentru care noi trebuie sa dam valoare organizatiei noastre pentru a atinge obiectivele pe care statele membre le au", a spus seful statului, precizand ca se refera in mod deosebit la obiectivele de integrare.

El a adaugat ca nu intamplator data acestui summit a fost stabilita cu o zi inainte de Consiliul European, care se va desfasura joi si vineri la Bruxelles.

'Unul dintre subiectele care se vor discuta la Bruxelles este chiar procesul de extindere iar in conditiile in care in PE avem o crestere a ponderii partidelor antieuropene, antiintegrare, cred ca ar fi o mare greseala ca de aici, de la organizatia noastra sa nu porneasca un semnal puternic ca regiunea in ansamblul ei este proeuropeana si isi doreste integrarea', a precizat Basescu.

Seful statului a mai aratat ca summitul se desfasoara si pe fondul situatiei din Ucraina, tarile membre SEECP avand abordari cu nuante diferite.

"Ramane o mare realitate - suveranitatea si integritatea Ucrainei au fost afectate, iar o organizatie ca a noastra nu poate sa nu observe acest lucru", a sustinut el.

Presedintele Basescu a invitat participantii la summit la o atmosfera de totala cooperare.

'Vreau sa stiti parerea mea, ca om care de zece ani se afla in fruntea statului roman, experienta imi spune ca in acest moment avem obligatia sa trecem si peste disputele pe care le avem pe denumirea tarii si pe pozitia fata de Ucraina si sa dam un document politic care sa califice organizatia noastra ca un partener solid al UE', a conchis seful statului.

Romania detine mandatul de Presedintie-in-exercitiu al SEECP 2013-2014.