Sefii Gazprom (Rusia) si OMV (Austria) au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream. "Austria sfideaza UE", a scris Reuters, care aminteste opozitia Comisiei Europene fata de acest proiect.

Sefii OMV (stanga) si Gazprom (dreapta)Foto: OMV

OMV este actionarul majoritar al companiei romanesti OMV Petrom si a facut parte din consortiul Nabucco, un proiect esuat anul trecut care avea ca miza importul de gaze naturale din zona caspica in UE, evitind Rusia.

South Stream, al carui cost estimat este de 40 de miliarde de dolari, va aduce gaze naturale din Rusia in Austria prin sudul Europei, evitind actuala ruta principala de transport, prin Ucraina.

Reamintim ca statele UE sint deja dependente de importurile de gaze din Rusia, de unde cumpara o treime din gazele naturale consumate anual. Politica oficiala a Comisiei Europene este de a favoriza alte surse de gaze pentru a scadea dependenta de Rusia, acuzata ca foloseste pretul gazelor ca un instrument politic.

De altfel, Comisia Europeana a anuntat in mod oficial ca proiectul South Stream nu respecta regulile UE privind concurenta.

CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, a contrazis insa pozitia oficiala a UE. Intr-o conferinta de presa, Roiss a spus ca "Europa are nevoie de gazul rusesc. Europa va avea nevoie de mai mult gaz rusesc in viitor pentru ca productia europeana de gaz e in declin. Cred ca si UE intelege asta".

In cadrul vizitei la Viena, Putin a aparat Austria - criticata in interiorul UE - spunind ca este un partener "important si de incredere pentru Rusia". Legaturile comerciale Rusia - Austria sint traditionale, Austria fiind prima tara vest-europeana care a semnat cu Rusia un contract pe termen lung pentru livrarea de gaze, in 1968.

Si presedintele Austriei, Heinz Fischer, a aparat contractul South Stream si a respins sanctiunile internationale la adresa Rusiei dupa invadarea Crimeei si intretinerea conflictului din Estul Ucrainei.