Guvernele Romaniei si Israelului vor lua masurile necesare pentru incheierea in viitorul apropiat a unui Acord privind cooperarea in domeniul securitatii si ordinii publice prin ministerele pentru securitate publica si afaceri interne, se arata in declaratia comuna de la finalul consultarilor interguvernamentale romano-israeliene.

Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel au avut marti cea de-a doua runda de consultari interguvernamentale. Premierul Victor Ponta si omologul israelian Benjamin Netanyahu au prezidat consultarile.

In declaratie se arata ca "guvernele recunosc cooperarea in domeniul securitatii si apararii drept un domeniu-cheie pentru relatiile romano-israeliene. Avand in vedere relatiile dintre cele doua ministere ale apararii, precum si Acordul privind Cooperarea Militara semnat la Bucuresti la 9 martie 2006, Romania si Statul Israel sunt hotarate sa promoveze si sa aprofundeze cooperarea strategica dintre Ministerele Apararii". Totodata, cele doua guverne convin sa consolideze si sa extinda cooperarea in domeniul aplicarii legii, cu precadere in combaterea tuturor formelor de criminalitate organizata si terorism.

"Ambele guverne si-au exprimat speranta coexistentei pasnice a Israelului cu vecinii sai. In acest context au reafirmat angajamentul de a coopera pentru stabilizarea regiunii si pentru rezolvarea pasnica a conflictelor", se arata in declaratie.

Guvernul roman si cei israelian au reiterat angajamentul pentru respectarea drepturilor omului si pentru combaterea tuturor formelor de anti-semitism, de discriminare rasiala, xenofobie si intoleranta.

Totodata, "au reafirmat ca valorile comune ale democratiei, libertatii si statului de drept constituie un fundament solid pentru parteneriatul dintre cele doua state. Au reafirmat dreptul Statului Israel de a-si asigura securitatea."

Cele doua guverne au salutat semnarea Protocolului de Cooperare dintre cele doua Ministere ale Afacerilor Externe, recunoscand importanta si beneficiile reciproce, pentru Israel si Uniunea Europeana, "ale promovarii pacii, democratiei si cooperarii regionale prin Politica Europeana de Vecinatate, prin incurajarea cercetarii stiintifice, a schimburilor academice, a protectiei mediului si a legaturilor culturale sporite intre parti."

Acestea si-au exprimat speranta ca negocierile directe in Procesul de Pace din Orientul Mijlociu vor fi reluate si ca acestea se vor incheia cu o solutie justa si durabila.

Totodata, oficialii din cele doua tari impartasesc ingrijorarea comunitatii internationale privind impactul destabilizator pentru regiune al conflictului intern din Siria.

"Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel recunosc importanta si avantajele reciproce ale adancirii cooperarii dintre NATO si Israel in spiritul Politicii de Parteneriat a NATO. Romania va continua, impreuna cu statele membre NATO interesate, sa faciliteze participarea Israelului la structurile si programele aliate relevante", se arata ind eclaratia comuna, precizandu-se totodata ca cele doua guverne saluta, de asemenea, semnarea de catre ministrii afacerilor externe a Programului comun de cooperare pentru anii 2014-2017, in domeniul cultural, educational si stiintific.