Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, ca i-a solicitat presedintelui Traian Basescu mandatul de a reprezenta Romania la reuniunea Consiliului European (CE), programata pentru saptamana viitoare, si ca, deocamdata, nu a primit un raspuns din partea acestuia, informeaza Mediafax.

Victor PontaFoto: gov.ro

"Am cerut deja, in mod oficial, mandatul de a merge. Pe 26 iunie va fi un consiliu dedicat in exclusivitate programului viitoarei Comisii Europene, deci pentru urmatorii cinci ani, si atunci e normal sa consider, daca vorbim de viitori cinci ani, ar trebui sa particip", a spus Ponta la Antena 3.

Aflat la Paris pentru reuniunea informala privind viitoarea Comisie Europeana, organizata de presedintele Frantei, Ponta a aratat ca Romania cere ca in viitorul program al CE sa fie incluse reguli foarte clare care sa sprijine cresterea economica si crearea de locuri de munca, dar si de nediscriminare a cetatenilor romani, precum si un portofoliu important de comisar european pentru Romania, daca nu poate fi pastrata Agricultura.

Vineri, premierul a declarat ca ii va cere mandat presedintelui pentru reuniunea CE, spunand "am cerut de fiecare data mandat si nu voi face o exceptie nici de data aceasta".

El a adaugat ca important este insa ca, indiferent de cine va fi reprezentata, Romania sa aiba "o voce pregnanta" la discutiile legate de viitorul institutiilor europene, privind inclusiv aplicarea regulilor europene fara discriminare fata de romani si combaterea extremismului.

Premierul a mai solicitat presedintelui mandatul de a reprezenta Romania la reuniuni ale CE, dar seful statului a refuzat de cele mai multe ori si a decis sa participe el la discutii.