Curtea de Apel Bucuresti a respins vineri, ca inadmisibila, actiunea deschisa de Laszlo Tokes prin care solicita anularea deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' prin care i s-a retras distinctia 'Steaua Romaniei in grad de cavaler', primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu, pentru meritele sale in Revolutia din 1989, relateaza Agerpres.

Decizia instantei nu este definitiva iar Laszlo Tokes poate face recurs.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Principalul motiv al retragerii a fost ca, in data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca 'un sistem de cooperare nationala', astfel incat sa ofere 'protectorat' Transilvaniei, 'asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud'.

Laszlo Tokes a atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, aducand ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri si incalcarea Legii avocaturii.

Totodata, el afirma ca intre membrii Consiliului de Onoare au fost una sau doua persoane care au fost si reclamanti, ei avand astfel dubla calitate, de judecatori si acuzatori.

Potrivit acestuia, si Legea avocaturii a fost incalcata, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, asa cum Tokes solicitase in repetate randuri.

Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia 'Steaua Romaniei in grad de cavaler', spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.