​Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din judetul Gorj care i-a pus pe profesorii de Religie din judet sa adune date despre celelalte culte prin intermediul scolii, si-a dat demisia, a anuntat Ministerul Educatiei intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro. Inspectorul "si-a asumat responsabilitatea pentru publicarea unor materiale pe site-ul institutiei, inaintandu-si demisia cu data de 17 iunie, demisie ce i-a fost aprobata", informeaza Ministerul Educatiei.

Anunt ISJ GorjFoto: isj.gj.edu.ro
  • HotNews.ro a scris marti, 3 iunie, despre modul in care Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj un anunt in care le comunica profesorilor de Religie din judet sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala, sa prezinte numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa din scolile in care predau si sa dea informatii despre felul si frecventa activitatilor prozelitiste.
  • "Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!", preciza inspectorul in finalul anuntului. Contactat de HotNews.ro, Vatafu a declarat ca a cerut aceste date "pentru o buna colaborare cu celelalte culte" si ca cererea de strangere de informatii "vine de la nivel central". Detalii aici

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei Nationale a informat ca “in data de 17 iunie a.c., conducerea Inspectoratului Scolar Gorj a informat Ministerul Educatiei Nationale ca domnul Stefan Vatafu, inspector scolar de religie in cadrul ISJ Gorj, si-a asumat responsabilitatea pentru publicarea unor materiale pe site-ul institutiei, inaintandu-si demisia cu data de 17 iunie, demisie ce i-a fost aprobata”.

Totodata, la nivelul ISJ Gorj a fost constituita o comisie care analizeaza modalitatea de postare a documentelor pe site-ul inspectoratului si care va propune o procedura de reglementare clara a acestei activitati”, precizeaza Ministerul Educatiei.

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj urmatorul anunt:

"In atentia profesorilor de Religie

Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:

- situatia cultelor neoprotante in scoala,

- numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,

- numele pastorului

- felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),

- implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.

Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!"

Conform Legii Cultelor (nr. 489/2006), "este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat" (art. 5, alin. 6) si "este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenta la culte, cu exceptia desfasurarii lucrarilor de recensamant national aprobat prin lege sau in situatia in care persoana vizata si-a dat, in mod expres, consimtamantul pentru aceasta" (art. 5, alin.5).

Contactat in urma cu doua saptamani de HotNews.ro, Ion Isfan - inspector scolar general in Gorj, a refuzat sa raspunda intrebarilor, spunand: "Nu stiu despre ce este vorba. Vorbiti cu el".

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din judet, a declarat pe 3 iunie pentru HotNews.ro ca a cerut aceste date "pentru o buna colaborare cu celelalte culte. Eu nu am vrut sa ii dam la o parte sau sa ii discriminam si am vrut sa ii invitam pe toti la toate actiunile de la nivelul judetului. Noi am vrut sa fie o buna colaborare cu toti". Intrebat cine a cerut colectarea acestor date, Vatafu a declarat: "Chiar si Mitropolia a spus ca vrea o conlucrare, adica sa nu-i dam la o parte. Asta vine de la nivel central. Este o solicitare facuta de mine in colaborare cu Mitropolia, pentru o buna conlucrare. E interpretat acel text in fel si chip". Detalii aici

Biserica Adventista de Ziua a Saptea a acuzat ulterior Biserica Ortodoxa de practici securistice din cauza monitorizarii celorlalte culte prin intermediul scolii. Detalii aici

Reactiile au venit si din partea unor oficiali ai Ministerului Educatiei. Romeo Mosoiu, consilierul ministrului Educatiei, a declarat in cadrul unei dezbateri organizate de GDS, ca "acel inspector care a gresit la Gorj trebuie sa plateasca si sa plece".

Si Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei, a declarat ca "si in Inspectoratele Scolare, ca in tot invatamantul, ca in toate sectoarele de activitate sunt oameni cu mai multa minte, cu mai putina minte, mai habotnici sau oameni care au o viziune a viitorului. Dati-mi voie sa cataloghez neprotocolar un asemenea demers ca fiind un demers de maxima prostie".

Afirmatiile pe aceasta tema au pornit de la o intrebare lansata de Gabriel Liiceanu, in cadrul dezbaterii "Religia in spatiul public si in invatamantul scolar" organizate pe 12 iunie de Grupul pentru Dialog Social.

Citeste si: