Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa demisioneze din functie, dupa publicarea unor inregistrari video in care fratele sau, Mircea, apare ca ar recunoaste ca a primit bani de la fiul unui interlop.

Victor PontaFoto: gov.ro

"Orice presedinte european ar demisiona", a spus Ponta, in prima declaratie dupa publica dupa ce Antena 3 a prezentat, miercuri seara, un filmulet in care apare Mircea Basescu, fratele presedintelui, alaturi de un membru al familiei lui Bercea Mondial.

Acesta din urma ii reproseaza lui Mircea Basescu ca i-ar fi dat 350 de mii de euro ca sa intervina in Justitie pentru o pedeapsa mai blanda sau chiar eliberarea tatalui sau, Bercea Mondial. " La mine au ajuns doar 250 de mii... Mi s-a pus mormanul ala de dolari in brate...", se aude pe inregistrare Mircea Basescu, care sustine ca va vorbi si cu presedintele Basescu de caz si ca acesta ar sti despre ce e vorba.

Victor Ponta a argumentat ca presedintele are obligatia de a apara "independenta si prestigiul justitiei".

"Pentru credibilitatea justitiei, categoric aceasta ar fi cea mai buna decizie, tocmai pentru justitie. In 9 ani si jumatate (de mandat) presedintele a vorbit totdeauna despre cat de importanta este independenta justitiei. E normal sa sprijine independenta si prestigiul justitiei si sa renunte la functie", a precizat primul ministru.

Acesta a precizat ca, "din cate a vazut", Traian Basescu "nu a facut el ceva" in acest caz, dar daca se va arata ca seful statului ar fi implicat, "sigur ca luam in calcul o suspendare".

In opinia sa, "independenta si prestigiul justitiei trebuie aparate de presedintele tarii chiar si prin sacrificiul personal, renuntarea la functie, ca sa nu spuna cineva 'de aia nu e anchetat fratele'" sau.

"Daca ce a spus 9 ani si jumatate e sincer, ca el a vrut sa apere justitia si statul de drept, ar trebui sa demisioneze. Ne-a vorbit 9 ani de independenta justitiei si acum, cand ar trebui cand se refera la el si la familia lui, nu mai vrea independenta justitiei", a comentat Ponta, afirmand totodata ca "justitia da in acest moment adevaratul test al independentei", in conditiile in care "e usor sa anchetezi dusmanii lui Traian Basescu".

"Presedintele, inevitabil prin pozitia pe care o ocupa, creaza o stare de neincredere. Romanii vor spune 'dom'ne, daca e fratele presedintelui, nu va pati nimic'", a mai spus primul ministru.