CNAS informeaza ca va pune in executare sentinta potrivit careia sapte pacienti au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru ca medicamentele solicitate de reclamanti nu se afla pe lista de compensate si gratuite, relateaza Mediafax.

"Dupa comunicarea sentintei cu privire la acordarea unor medicamente in regim de compensare 100% pentru sapte pacienti, CNAS va pune in executare sentinta, avand in vedere caracterul executoriu al acesteia. Mentionam ca, prin respectarea acestei decizii, CNAS incalca art. 232 din Legea 95/2006, care prevede ca asiguratii au dreptul la medicamente cuprinse in lista de medicamente compensate si gratuite aprobata prin Hotarare de Guvern. Drept urmare, CNAS va exercita caile de atac legale impotriva sentintei date de instanta", se arata intr-un comunicat publicat miercuri de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Legea 95/2006 prevede, la articolul 232, ca lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii Publice si CNAS, cu consultarea CFR, si se aproba prin hotarare a Guvernului. In lista se pot include numai medicamente prevazute in Nomenclatorul de produse, prevede acelasi act normativ.

Potrivit conducerii institutiei, in ultimii doi ani, CNAS a acordat o atentie deosebita Programului National de Oncologie, atat in ceea ce priveste fondurile alocate, cat si prin introducerea unor subprograme noi.

"Daca in anul 2012, bugetul alocat Programului National de Oncologie a fost de 1,03 miliarde lei si a permis tratarea a 98.261 pacienti, in anul 2014 programul are alocat un buget de 1,22 miliarde lei, care permite tratarea unui numar de 108.000 pacienti. Totodata, va reamintim ca, pentru prima data in ultimii sase ani, Ministerul Sanatatii a actualizat lista cu medicamente compensate si gratuite", a precizat sursa citata.

Astfel, precizeaza CNAS, intr-o prima etapa, au fost introduse un numar de 17 medicamente fara echivalent terapeutic, care se adreseaza pacientilor care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative.

In prezent, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a initiat procesul de evaluare a listei de medicamente compensate si gratuite cu respectarea legilor si directivelor europene in vigoare.

Pana la sfarsitul lui 2014, Ministerul Sanatatii va elabora o noua lista de medicamente compensate si gratuite pe baza unor criterii obiective, verificabile si transparente care trebuie sa tina cont de nevoile pacientilor, a mai precizat CNAS.

Sapte bolnavi de cancer, care au dat in judecata Guvernul, Ministerul Sanatatii si CNAS, au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate in proportie de 100%, decizia fiind pusa de indata in executare.

Cele trei institutii ale statului - Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luata miercuri de Curtea de Apel Bucuresti, sa asigure reclamantilor medicamente pentru tratarea cancerului, fara ca acestia sa aduca vreo contributie financiara personala.

"Obliga paratii sa asigure reclamantilor urmatoarele medicamente, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100% (fara contributie personala): Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comerciala Yervoy) si Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Dragan Viorica, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comerciala Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comerciala Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arata in decizia Curtii de Apel.

Hotararea, chiar daca este executorie si se aplica de indata, nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema de Guvern, Ministerul Sanatatii si CNAS.