Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul legislativ care completeaza Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie ar putea sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, informeaza Agerpres.

Plenul Senatului a adoptat raportul cu amendamente intocmit de Comisia juridica a Senatului cu 95 de voturi pentru si o abtinere, iar proiectul de lege amendat cu 98 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.

"Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care ulterior eliberarii din functie au fost condamnati definitiv pentru infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau infractiunile in legatura cu acestea ori pentru o alta infractiune intentionata savarsita inainte de eliberarea din functie", se arata intr-un amendament al Comisiei, care a fost adoptat de plen.

Un alt amendament sustine ca "punerea in miscare a infractiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. 1 atrage de drept suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public".

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, are un caracter organic, iar Senatul este Camera decizionala in acest caz.