Guvernul chinez ofera studentilor din Cluj burse ca sa invete limba chineza in universitatile din provincia Shandong, in baza unui memorandum de colaborare, care s-a semnat, marti, intre reprezentantii universitatilor de stat clujene si o delegatie chineza, relateaza Mediafax.

Directorul Departamentului de Educatie din Shandong, Zuo Min, a declarat, in cadrul intalnirii de marti, de la Prefectura Cluj, ca aceste burse se acorda pentru a exista un schimb de exeprienta intre studentii clujeni si cei chinezi.

"Ne dorim sa existe colaborari cat mai multe intre noi si universitatile din Romania, mai ales ca la nivel economic colaboram inca din 2012. Chiar azi dimineata (marti - n.r.) am vizitat Universitatea Politehnica si suntem increzatori in viitoarele noastre colaborari. Este nevoie de timp pana cand studentii nostri vor afla despre Cluj, insa acesta este scopul acestui memorandum pe care l-am semnat. Ii incurajam pe studentii clujeni sa vina sa studieze la noi, la fel cum ne dorim ca si studentii nostri sa vina la Cluj", a declarat Zuo Min, directorul Departamentului de Educatie din Provincia chineza Shandong.

Potrivit prefectului judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, cel mai probabil, primii studenti vor pleca in China in baza acestor burse, incepand cu anul universitar 2014 ¬ 2015.

"Colaborarea noastra academica cu provincia Shandong a inceput inca din 2012 si ne-am dorit sa aiba loc aceasta intalnire cu reprezentantii universitatilor din Cluj, tocmai pentru ca schimburile academice si cele culturale se deruleaza mai repede decat cele economice, iar astazi s-a facut schimb de contacte, iar relatiile se vor dezvolta mai usor. Sunt convins ca in anii urmatori vor avea loc si acele schimburi intre studentii din univeristatile din China si cele din Cluj", a declarat Vuscan.

La semnarea memorandumului in baza caruia vor fi acordate burse pentru studentii clujeni au participat reprezentantii Departamentului de Educatie din provincia Shandong si reprezentantii tuturor universitatilor de stat din Cluj-Napoca.