Romania, judetul Dolj, anul 2014. Doua persoane au murit inecate, duminica trecuta, incercand sa traverseze raul Jiu, prin apa, cu doua carute atasate, trase de un cal, scena fiind filmata de un pescar si postata pe internet. Marti, intors pe malul Jiului, "cameramanul amator" a fost agresat de un tanar, care insotise victimele incidentului tragic de duminica si care manase calul prin apa. Nici aceasta scena nu a scapat nefilmata in Romania smartphone-urilor, camerelor digitale si a carutelor trase de cai direct prin rau.

Doi oameni s-au inecat in Jiu, in fata martorilor care filmauFoto: youtube.com

Incidentul tragic, semnalat si de ziarul Adevarul, s-a petrecut duminica, in apropierea localitatii doljene Teasc. Potrivit Politiei Dolj, Stefan Biciu, in varsta de 49 de ani, concubina lui, Natalia Pistruescu, de 43 de ani, insotiti de un tanar de 24 de ani, Florin Geamanu, voiau sa treaca Jiul, catre localitatea Teasc, pentru a vinde o caruta.

In acest timp, mai multe persoane aflate pe mal au filmat scena. In imaginile postate pe internet si difuzate de televiziuni si de presa locala, se vede cum calul se opreste in mijlocul raului si refuza sa mai inainteze, in timp ce tanarul il loveste incontinuu cu un bat lung si noduros. In tot acest timp, femeia se afla inca intr-una dintre cele doua carute, atasate, la care era inhamat calul, iar cei doi barbati coborasera in apa.

Una dintre inregistrari a fost facuta de Emanuel Anghel, un pescar in varsta de 30 de ani, care, din imagini, pare ca se afla intr-o barca in timp ce filma.

In imaginile publicate deAdevarul.ro , se vede cum "cameramanul" se apropie destul de mult de caruta aflata in mijlocul Jiului, fara, insa, a acorda vreun ajutor victimelor.

Pe masura ce calul speriat, incoltit de loviturile tanarului si de apele repezi, inainteaza cu carutele dupa el, Jiul devine tot mai involburat si mai adanc, zdrobind atelajele. Secundele trec, iar aparatul de filmat continua sa inregistreze cum femeia se ghemuieste speriata in caruta distrusa, strangandu-si papucii intr-o mana, in timp ce apa ii ajunge la picioare.

Toata scena este acompaniata de o melodie din banjo, ca in filmele western, acestea fiind acordurile in ritmul carora Stefan Biciu si Natalia Pistruescu sunt luati de ape si isi pierd viata. Tanarul Florin Geamanu scapa si reuseste sa dezlege din ham calul, animalul supravietuind.

"Cameramanul" continua sa filmeze Jiul din toate unghiurile posibile, imaginile fiind acompaniate de aceeasi muzica.

In alte filmari, postate de presa locala, se aud mai multi martori care faceau glume de pe mal. Acestia realizeaza ca femeia si barbatul s-au inecat si suna la serviciul de urgenta 112. De asemenea, inainte ca victimele a fie luate de ape, martorii, printre care s-ar pute afla probabil si pescarul care filma, il atentiona- in zadar- pe tanarul care lovea si mana calul ca animalul se putea ineca, dupa cum se poate auzi in alte filmari postate pe internet.

Luni dimineata pompierii au gasit trupurile neinsufletite ale lui Stefan Biciu si Nataliei Pistruescu, pe cursul Jiului. "Erau in crengi. Doar un pantof se vedea, al lui, si la un metru in alta creanga, agatata si ea", spune un localnic, pentru TVR Craiova, citat de Calafat Live.

Marti, cand mai multi ziaristi au venit pe malul Jiului sa stea de vorba cu martorii, tanarul Florin Geamanu, care manase calul cu carutele si pasagerii prin rau, l-a atacat cu pumnii pe "cameramanul amator" Emanuel Anghel. Si aceasta scena a fost filmata si postata pe internet, de persoane care au asistat la incident (imaginile pot fi urmarite peAdevarul.ro).

Geamanu s-a ales cu plangere penala pentru loviri si distrugere, Anghel acuzandu-l ca i-a distrus si aparatul cu care filmase. Purtatoarea de cuvant a Politiei Dolj, Amelia Caprarin, a declarat, marti, pentru HotNews.ro, ca acestea erau singurele fapte puse deocamdata in sarcina lui Geamanu.

In paralel, in dosarul incidentului in care cei doi oameni au murit inecati, autoritatile au declansat urmarirea penala in rem, potrivit lui Caprarin. Aceasta inseamna ca, momentan, nu este urmarit penal un anumit suspect, urmand ca procurorul de caz sa poata formula eventuale acuzatii pe masura ce inainteaza ancheta.