Pe Youtube a aparut un film oribil despre un eveniment tragic filmat de niste pescari care asista pasivi si uneori ironici la o traversare periculoasa a unor carute direct prin albia raului Jiu - urmata de inecul a doua persoane, scrie Alex, pe blogul Jeopardy.

http://www.youtube.com/watch?v=92mY_D5sgGc

Am urmarit incepand de ieri reactiile din mass-media legate de acest eveniment (sincer nu recomand celor mai slabi de inger vizionarea filmului; exista si o varianta cu dialogurile si remarcile celor de pe mal pe care sincer nu as dori sa il postez). Au variat de la blamarea in buna parte pe buna dreptate a pescarilor care asista la intregul eveniment fara sa faca absolut nimic pentru a-i ajuta pe cei din caruta (doar le zic de pe mal sa iasa din apa) pana la un "asta e" (fatalismul impasibil romanesc). Este incredibil cum mass-media poate sa deformeze total un asemenea eveniment - pescarii sunt numiti martori desi practic au cel putin o vina morala.

Trecand peste tragicul evenimentului, cred ca este un bun exemplu de a intelege de ce evenimentele tragice sunt o combinatie de distrugere virtuala care devine manifesta (raul este deja "agitat" si nu e nevoie decat de o viitura pentru a darama niste carute si a provoca moartea a doi oameni) si ignorarea unor informatii deja existente care ar putea preveni distrugerea (se observa cum tanarul care conduce carutele prin apa bate calul cu ditamai parul, desi calul refuza sa inainteze - ceea ce ar trebui sa fie un indicator al pericolului).

Inca o remarca: in mass-media nu se discuta deloc despre culpa tanarului care conduce carutele prin apa. Chiar presupunand ca cei doi oameni din carute (cei mai batrani, care s-au inecat) au insistat sa treaca raul - conducatorul grupului si cel mai in masura sa decida daca trecerea se poate face in siguranta sau nu. Incapacitatea sa - si refuzul de a urmari semnele ce indicau probabilitatea unui eveniment tragic - au condus la doua morti total inutile. Culpa sa este evidenta.

Despre reactiile celor care filmeaza de pe mal - no comment. Si ei au ignorat posibilitatea producerii unui eveniment tragic si prin lipsa lor de reactie au contribuit la transformarea unei distrugeri virtuale intr-o distrugere manifesta incheiata cu doua morti tragice.

Probabil ca in final vina o sa fie a raului si nu vor exista alti vinovati. Insa este vina omului ca in secolul XXI nu poate face niste previziuni total simpliste asupra vietii si securitatii sale. Iar evenimentul acesta spune multe despre nivelul de intelegere si capacitate de previzionare din societatea romaneasca traditionala unde se intampla des astfel de evenimente.

Comenteaza pe Jeopardy.