Un adolescent tigan din Romania era in coma, marti, in Franta, dupa ce a fost batut de circa zece persoane care il suspectau ca a comis o spargere, o agresiune denuntata cu virulenta de presedintele Francois Hollande, scrie AFP.

"Sunt acte de nedescris si nejustificabile, impotriva tuturor principiilor pe care este fondata Republica noastra", a afirmat seful statului, exprimandu-si "indignarea" si cerand alocarea tuturor fortelor pentru "gasirea autorilor acestei agresiuni".

Tanarul de 16 ani traia cu familia sa si alti tigani intr-o casa parasita din Pierrefitte-sur-Seine, un oras in suburbiile de nord ale Parisului. El a fost gasit vineri, la sfarsitul serii, inconstient, intr-un carucior de supermarket abandonat in apropiere de Cite des Poetes, un cartier sensibil, potrivit unei surse din politie.

Primele elemente ale anchetei arata ca acesta a fost batut de mai multe persoane care il banuiau ca a sparsese, cu cateva ore in urma, apartamentul unui locuitor al cartierului.

"Un grup de mai multe persoane au venit sa-l caute in tabara si l-au luat cu forta", a povestit o alta sursa politieneasca. Adolescentul ar fi fost sechestrat intr-o pivnita, unde agresorii l-ar fi lovit violent.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, "circa zece persoane" ar fi participat la linsaj. Mama tanarului a semnalat rapirea la politie.

Grav ranit, adolescentul a fost internat la Paris. "Viata lui este in pericol. Este in coma", a precizat o sursa judiciara.

Si premierul francez Manuel Valls a condamnat "cu mare fermitate" agresiunea "inacceptabila" impotriva adolescentului.

"Manuel Valls condamna cu mare fermitate agresiunea acestui tanar si cere ca vinovatii pentru acest inacceptabil sa fie gasiti cat mai rapid pentru a raspunde de faptele lor in fata justitiei", a declarat pentru AFP anturajul sefului guvernului.

Potrivit unei surse judiciare, tanarul era cunoscut pentru furturile comise. El a fost arestat de mai multe ori la inceputul lui iunie, a precizat primarul socialist din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, care a aratat ca au existat mai multe acte de vandalism si furturi in ultimele saptamani, atribuite tiganilor de catre locuitori.

Casa parasita unde adolescentul traia, transformata in tabara, era plina de gunoaie. Ion Vardu, un vecin roman, a explicat ca tanarul a venit aici in urma cu circa trei saptamani, alaturi de un grup de aproximativ 200 de tigani din Romania, toti plecati dupa aceasta drama.

"Au lasat totul asa" plecand "imediat", a povestit el, aratand ziaristilor francezi saltele, sutiene, carucioare si ambalaje alimentare care zaceau pe sol.

Violentele impotriva tiganilor cunosc o spirala ascendenta in Franta.

In octombrie 2012 la Marsilia (sudul Frantei), tiganii au fost alungati dintr-o tabara la presiunea locuitorilor ostili, care au dat foc la gunoaie pe campurile din jur. In mai 2013, familii de tigani au fost agresate intr-o zona de gazduire la Hellemmes (Nord).

UPDATE Reactia Ministerului roman de Externe:

Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor franceze sa clarifice in cel mai scurt timp circumstantele in care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine, din data de 13 iunie 2014, relatate de mass-media.

De asemenea, MAE isi exprima asteptarea ca autoritatile franceze sa ia toate masurile necesare pentru identificarea si aducerea in fata justitiei a persoanelor responsabile de atrocitatile comise asupra unui cetatean minor presupus de origine romana.

Ministerul Afacerilor Externe considera cu totul incalificabil actul caruia i-a cazut victima minorul agresat in localitatea franceza Pierrefitte-sur-Seine. Un asemenea act nu isi gaseste absolut nicio justificare.

Autoritatile romane apreciaza luarile publice de pozitie la cel mai inalt nivel ale autoritatilor franceze (Presedinte, prim-ministru, ministru de interne), cu privire la acest caz.

Totodata, MAE constata cu maxima preocupare faptul ca asemenea acte incalificabile, de o violenta extrema, carora le cad victime cetateni europeni, inclusiv romani, sunt, intr-o anume masura, si rezultatul manifestarii publice de atitudini xenofobe si, adesea, rasiste, din ce in ce mai prezente in abordarile unora dintre politicienii din spatiul european.