Traian Basescu acuza Federatia Rusa ca are o "responsabilitatea majora si directa" in escaladarea conflictului din estul Ucrainei si cere Kremlinului "sa inceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste paramilitare pro-ruse". Presedintele Basescu arata intr-un comunicat de presa ca Rusia "sprijina escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatantilor si a echipamentului militar".

Traian Basescu la sedinta CSATFoto: Presidency.ro

Reactia presedintelui Basescu vine la capatul celor mai singeroase confruntari dintre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi. Simbata, un avion militar ucrainean cu 49 de pasageri a fost doborit de separatisti, iar duminica NATO a facut publice imagini care arata tancuri rusesti intrand in Ucraina.

Comunicatul complet al Administratiei Prezidentiale:

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat act cu ingrijorare de amplificarea crizei din estul Ucrainei ca urmare a faptului ca prin frontiera ruso-ucraineana, pe segmentul sau estic, pe teritoriul ucrainean au patruns trupe de combatanti si material militar greu. O asemenea situatie antreneaza responsabilitatea majora si directa a Federatiei Ruse in legatura cu escaladarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu morti, raniti si suferinte in randul populatiei civile.

Domnul presedinte Traian Basescu considera ca Federatia Rusa sprijina escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatantilor si a echipamentului militar. Federatia Rusa este, astfel, responsabila de intretinerea conflictului dintre structurile paramilitare separatiste si armata ucraineana.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, cere Federatiei Ruse sa inceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste paramilitare pro-ruse si sa-si asume controlul total al frontierei ruso-ucrainene pentru a contribui la stabilizarea situatiei din estul Ucrainei.