Fostul director general al Directiei Infrastructura si Servicii Publice (DGISP) din Primaria Municipiului Bucuresti, Madalin Dumitru, pretindea comisioane pe marile contracte derulate de municipalitate, ajungand astfel sa aiba imobile, ceasuri de lux, sa foloseasca masini scumpe si sa mearga in concedii de lux in strainatate, sustin procurorii anticoruptie, in referatul privind arestarea preventiva a functionarului.

Tribunalul Bucuresti a respins sambata cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a lui Dumitru, intsanta dispunand cercetarea celui in cauza in libertate, sub control judiciar.

"In speta este cert ca inculpatul Dumitru Madalin Dumitru pretindea comisioane pe contractele derulate de Primaria mun. Bucuresti, fapt ce explica sursa de finantare a achizitiilor de bunuri mobile si imobile pe numele sau si al altor persoane, in conditiile in care venitul declarat de inculpat nu acopera cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile in strainatate, concediile de lux", sustin procurorii.

DNA mai sustine ca directorul din Primaria Capitalei "s-a folosit de atributiile ce ii reveneau in emiterea autorizatiilor, avizelor, realizarea procedurilor de achizitie, derularea contractelor pentru a-i determina pe antreprenori sa-i remita foloase necuvenite".

Procurorii considera ca din aceste motive "lasarea inculpatului in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica".

Procurorii DNA au dispus joia trecuta punerea in miscare a actiunii penale si retinerea lui Madalin Ionica Dumitru, director al Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice din Primaria Municipiului Bucuresti, pentru fals in declaratii (trei acte materiale), efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, in forma continuata, luare de mita, abuz in serviciu si trei infractiuni de trafic de influenta.

Colectie de ceasuri de lux si masini cu sofer

In cadrul anchetei, procurorii si politistii au ridicat de la Dumitru din casa un stilou MONT BLANK JOSEPH II LIMITED EDITION si 8 ceasuri de lux: marcile ULISSE NARDIN seria 263-67; LONGINES seria 37103071; LONGINES cu bratara metalica seria 32960391; LONGINES model L26714 seria 32696102; MONT BLANC seria 7069-PB 221559; MONT BLANC cu bratara metalica seria 7133 ¬ PL 488164, marca CARTIER seria 766195TX; MARCA earn shaw SERIA es ¬ 0014.

Directorul din Primaria Capitalei nu-si trecuse in declaratia de avere aceste bunuri d elux, sustin anchetatorii.

In materie de masini, Madalin Dumitru folosea mai multe autoturisme de lux, avand la dispozitie si un sofer, insa nimic nu era trecut pe numele sau, ci in gestiunea a doua foste firme de-ale sale, dar pe care inca le mai controla, prin interpusi, dupa cum afirma anchetatorii.

Astfel, conform DNA, prin firmele Precon SRL si Magistral SRL, el folosea mai multe masini de lux, printre care: Chrysler Grand Voyager, Audi Q7, Audi A5.

De asemenea, el a primit spre urilizare si un Mercedes si un BMW X6 de la doua firme, in schimbul unor contracte cu Primaria, mai afirma procurorii, in referat.

In plus, Dumitru a scos din firma Precon suma de 48.000 de lei,potrivit documentului DNA.

Ce facea Dumitru de banii acestia, potrivit DNA

Conform referatului procurorilor, pentru toate aceste foloase necuvenite, fostul director al Directiei Infrastructura si Servicii Publice (DGISP) din Primaria Municipiului Bucuresti, Madalin Dumitru, ar fi favorizat o serie de firme la obtinerea de contracte cu municipalitatea pentru lucrari mari din Bucuresti, pe bani publici:

  • Diametrala N-S strapungere str. Buzesti - str. Berzei - str. Uranus;
  • Reabilitarea infrastructurii de baza in Centrul istoric al municipiului Bucuresti.
  • Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Net City;
  • Pasaj subteran Piata Presei Libere,
  • Modernizare strazi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Soseaua Tunari,
  • Reabilitarea Infrastructurii educationale in municipiul Bucuresti,
  • Concesiune serviciu public de iluminat in capitala.

Directia Generala Infrastructura si Servicii Publice, condusa de Dumitru, verifica modul de indeplinire a obligatiilor contractuale si legale de catre operatorii de servicii de utilitate publica din Bucuresti.

De asemenea, directia asigura managementul calitatii serviciilor transportului public urban si coordoneaza exproprierile din Capitala.

Totodata directia lui Madalin Dumitru este cea care coordoneaza activitatea de emitere a autorizatiilor pentru lucrarile de infrastructura si intocmite referatele de necesitate la demararea procedurii de achizitie de lucrari.

"Prin prisma atributiilor Dumitru Madalin Dumitru are o influenta reala atat asupra constructorilor cat si asupra functionarilor din cadrul Primariei mun. Bucuresti", arata procurorii.

De asemenea Dumitru avea "mijloace de constrangere a antreprenorilor/ constructorilor prin posibilitatea intarzierii acordarii avizelor /autorizatiilor", mai sustin anchetatorii.