Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, spune ca la Metrorex nu poate fi vorba de un conflict de munca, asa cum este acesta definit de cadrul legal, pentru ca angajatii companiei sunt sub aplicabilitatea unui contract colectiv de munca care nu a fost incalcat, transmite Mediafax.

Ministrul delegat Aurelia Cristea solicita liderilor din sindicatul Metrorex sa respecte prevederile legale aflate in vigoare si care reglementeaza posibilitatea de crestere a salariilor in companiile de stat.

"In acest moment, societatea Metrorex nu indeplineste criteriile de profitabilitate si productivitate care sa permita posibilitatea legala de crestere a salariilor, fapt confirmat in luna mai si de catre Ministerul Finantelor Publice. Angajatii companiei sunt in acest moment sub aplicabilitatea unui contract colectiv de munca, si acesta nu este incalcat. Ceea ce inseamna ca nu avem, de fapt, un conflict de munca", arata joi ministrul delegat, intr-un comunicat de presa.

Aurelia Cristea a explicat ca Metrorex functioneaza in pierdere, in timp ce una dintre cerintele legale necesare pentru cresterea salariilor este tocmai profitabilitatea companiei.

"Revendicarile semnalate de catre sindicalistii Metrorex au fost discutate in cadrul unei intalniri cu Departamentul de Dialog Social si doresc sa-i asigur pe toti angajatii companiei ca tratam cu cea mai mare seriozitate toate cazurile aduse in atentia noastra. Departamentul de Dialog Social a facut si demersurile necesare pentru a facilita o intalnire de lucru intre Ministerul Transporturilor si sindicalisti", a mai aratat Cristea.

In comunicatul transmis agentiei de presa se mai arata ca sindicalistii de la Metrorex au notificat Departamentul de Dialog Social ca vor organiza pichetari in fata sediului Guvernului, in 11 si 12 iunie, printre revendicaril fiind majorarea salariilor, revenirea la organigrama din 2007, dar si renuntarea la proiectul de trecere a Metrorex in subordinea Consiliului General al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca liderul sindical Radoi a fost "proprietar de facto" la Metrorex multi ani, iar compania a functionat doar cu pierderi, adaugand ca atat Metrorex, cat si Posta Romana trebuie sa fie companii conduse de Guvern, nu de sindicate, iar scopul sa fie reducerea pierderilor.

"La Metrou, sindicatele au condus in ultimii zece ani si au fost tot pe pierdere. Acum, domnul Radoi zice ca iarasi trimite niste oameni in fata si-l lasam sa conduca in continuare Metroul. Nu se va intampla acest lucru. Vreau dialog social si la Metrou, pana va trece la Primaria Capitalei, dar vreau sa facem dialog social, protectia oamenilor si, in acelasi timp, sa reducem pierderile. Si cand o sa fie domnul Radoi proprietarul Metroului, atunci decide dansul, deocamdata el e proprietar de facto de ani de zile si, cum mai taiem niste zone, ne trimite niste oameni sa protesteze", a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern, in fata presei.

Sindicalistii de la metrou au pichetat, miercuri si joi, sediul Guvernului.

Acestia solicita renuntarea la proiectul de HG privind trecerea metroului in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau, in cazul in care aceasta decizie este de neschimbat, transferul sa se faca in baza unei legi organice si a unui acord social semnat cu sindicatul din metrou privind preluarea tuturor salariatilor actuali, iar metroul sa fie in subordinea directa a primarului general al Capitalei.

Sindicalistii mai cer reanalizarea contractului de mentenanta incheiat cu SC Alstom Transport SA, contract din cauza caruia, sustin sindicalistii, SC Metrorex SA inregistreaza pierderile actuale.

O alta solicitare a sindicalistilor vizeaza solutionarea starii de curatenie de la metrou si asigurarea locurilor de munca ale salariatilor din activitatea de salubrizare externalizati in 2003.

De asemenea, ei mai cer respectarea si aplicarea ca atare a prevederilor Memorandumului semnat de premierul Victor Ponta in 25 septembrie 2013 si a prevederilor CCM - Metrorex in vigoare privind acordarea unei cresteri salariale direct proportionale cu rata inflatiei, tinand cont de faptul ca fondul de salarii Metrorex nu a mai crescut de peste cinci ani, iar salariatii au renuntat de bunavoie la unele facilitati financiare prevazute in contractul de munca, dand astfel dovada de intelegere fata de Guvern si fata de criza financiara prin care s-a trecut.

Pe lista de revendicari se afla si finantarea in continuare a activitatii Clubului Sportiv Metrorex, singurul club sportiv muncitoresc din tara.

"Nesolutionarea acestor principale revendicari va conduce la continuarea luptei sindicale prin diverse actiuni organizate in conformitate cu legea, inclusiv prin declansarea grevei generale imediat ce actualul contract colectiv de munca isi va inceta aplicabilitatea", spun sindicalistii.