Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu omologul grec, Dimitrios Avramopoulos, ca NATO si UE trebuie sa stabileasca la summit-ul din Tara Galilor obiective si capabilitati care "sa asigure securitatea si linistea" si pe flancul sudic si pe cel estic ale NATO si UE, transmite Mediafax.

"Suntem doua tari din estul si sudul Europei care avem obiective comune, trebuie si suntem o oaza de stabilitate in aceasta zona, ca state granita NATO si a Uniunii Europene, Grecia in flancul sudic, Romania in flancul estic. Am discutat despre situatia politico-militara din zona, atat din zona noastra, ca urmare a crizei din Ucraina, cat si din flancul sudic al Europei, in zona Greciei, avand in vedere instabilitatea din nordul Africii", a spus Dusa.

Acesta a precizat ca a stabilit impreuna cu omologul grec ca foarte urgent sa fie revazut memorandumul de colaborare in domeniul militar intre Romania si Grecia, iar acesta sa fie extins si cu alte obiective ale cooperarii bilaterale, astfel incat cele doua state sa constituie un element important care priveste securitatea in zona.

Ministrul a precizat ca atat el cat si Dimitrios Avramopoulos au apreciat masurile pe care Consiliul Nord-Atlantic le-a luat dupa aparitia crizei din Ucraina, atat in ceea ce priveste securitatea spatiului aerian, cat si securitatea spatiului maritim.

"Am apreciat, inca o data, cat de importanta este securitatea maritima, atat la nivel de organisme NATO, cat si la nivelul UE, faptul ca s-a sustinut si s-a acceptat acest principiu al securitatii maritime echilibrate, care sa vizeze si Marea Mediterana, dar si Marea Neagra", a aratat Mircea Dusa.

La randul sau, ministrul Apararii al Republicii Elene a declarat ca Romania si Grecia - care slujesc dreptul international, siguranta stabilitatea si pacea, impreuna cu toate tarile din regiune - se fac cunoscute ca factori de stabilitate in arcul de instabilitate care incepe in Tunisia si sfarseste in Ucraina.

"Am pus accentul, in cele din urma, pe cea mai importanta problema: granite stabile in intreaga regiune", a spus ministrul elen.

Acesta a mai afirmat ca Romania si Grecia sunt si puternice si pregatite, dar si "departe de extremisme, de nationalisme depasite, si, din fericire, departe de discursul nationalist care ameninta din ce in ce mai mult Europa".

El a mentionat ca summit-ul NATO care se va desfasura in Tara Galilor va fi cea mai importanta conferinta la nivel inalt a Aliantei din ultimii 20 de ani vizand probleme de siguranta in intregul spatiu.