Generalul SRI Dumitru Dumbrava a sustinut, miercuri, la Comisia de IT din Camera Deputatilor, ca partenerii din UE critica Romania pentru faptul ca devine exportator de vulnerabilitate in Uniune din cauza faptului ca permite achizitionarea de mijloace de comunicare nenominale, scrie Mediafax.

"Suntem criticati de parteneri ca Romania devine un exportator de vulnerabilitati in UE, adica s-a dus vestea printre baietii rai ca in Romania pot fi achizitionate mijloace de comunicare la liber, fara a-ti declara identitatea, si baietii rai le iau si le utilizeaza in scopuri malefice, antisociale, in UE. Parteneri din UE ma intreaba cine e in spatele cartelei suspecte si nu pot da raspuns util", a spus Dumbrava.

El a aratat ca sustine fara echivoc necesitatea adoptarii unui proiect de act normativ prin care achizitionarea de cartelele prepay trebuie facuta numai in baza unui act de identitate. "E o chestiune stringenta de securitate nationala, cu atat mai mult in actualitate tinand cont de ultimele evolutii vizavi de frontiera externa a UE", a spus Dumbrava.

El a aratat ca problema cartelelor preplatite a aparut prima data in Romania in 2008, odata cu pregatirile pentru summitul NATO. "Au trecut atata timp, trei proiecte de acte normative, doua hotarari CSAT, o hotarare de Guvern, multe acte normative, si suntem exact in acest punct, cand 67% din piata utilizatorilor de telefonie mobila din Romania e ocupata de aceste cartele care sunt anonime, anonimizate, folosite de fiecare cum vrea in scopuri benefice, dar si malefice", a spus Dumbrava, care s-a intrebat, retoric, daca nu exista vointa politica adoptarii unei astfel de reglementari.

Dumbrava a fost insa contrat de deputatul PNL Daniel Iane. "Numai de cand sunt eu in aceasta comisie am respins de doua ori aceasta initiativa pentru ca nu ne-ati convins cu adevarat ca aceste amenintari pe care le amintiti generic exista cu adevarat. Am cumpanit deranjul cetateanului, supracostul pe care ar trebui sa-l plateasca operatorului de telefonie in implementarea acestui mecanism. (...) Inseamna costuri pentru operator, pentru beneficiar, iar beneficiul e foarte mic in raport cu costurile implicate", a spus Iane.

Dumbrava a evocat, in sprijinul pozitiei sale, discutia avuta cu unul dintre omologii sai dintr-o tara europeana, in conditiile in care acesta i-a expus faptul ca Romania nu are reglementat legislativ acest domeniu. "Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistati, asteptati pana la primul atac terorist si pe urma solicitati. O sa va dea Parlamentul toate legile necesare", a spus Dumbrava.

Iane i-a replicat ca rolul SRI este de a preveni astfel de lucruri. "Rolul dumneavostra - si sunteti platit de catre noi - e ca sa preveniti aceste lucruri", a spus Iane.

"Da, dar am nevoie de mijloace, inclusiv legislative", a spus, la randul sau, Dumbrava, Iane precizand ca este convins ca SRI are aceste mijloace.

"Incercam sa ne facem treaba cu ce avem", a mai spus Dumbrava.

Proiectul de lege privind completarea OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice, discutat miercuri in Comisia de IT din Camera Deputatilor, propune instituirea aceluiasi regim juridic pentru utilizatorii de cartele preplatite ca pentru abonati.

"Prin acest proiect de lege, pe baza mandatului primit anterior de la CSAT, se propune stabilirea unui cadru juridic mai clar pentru a putea sa luptam in domeniul criminalitatii organizate, in special a formelor sale grave, cu caracter transfrontalier, precum si a actelor de terorism", a spus Irina Alexe, secretar de stat in MAI.

Ea a aratat ca prin actul normativ se propune instituirea unor norme privind inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite, precum si colectarea si stocarea datelor utilizatorilor in conditii similare cu legislatia generala in domeniu.

Dezbaterile asupra proiectului de lege urmeaza sa continue si saptamana viitoare in cadrul Comisiei de IT din Camera Deputatilor, partile interesate, inclusiv operatorii de telefonie, urmand sa transmita amendamente la textul initial. Camera Deputatilor este for decizional.

George Maior (SRI), despre proiectul privind inregistrarea cartelelor telefonice preplatite: Perfect in concordanta cu notiunile elementare de drepturile omului

Seful Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a declarat miercuri ca proiectul de lege privind obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele telefonice preplatite este "perfect in concordanta" cu drepturile omului si are ca obiectiv asigurarea securitatii cibernetice a Romaniei.

"Aceasta lege este construita perfect in concordanta cu notiunile elementare de drepturile omului si are ca obiectiv asigurarea securitatii cibernetice a Romaniei", a afirmat Maior, la Palatul Parlamentului, intrebat cum comenteaza dispozitiile privind obligativitatea stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii internet Wi-Fi gratuite, prevazute in acest proiect.

Chestionat despre spionajul rusesc in Romania, George Maior a precizat ca SRI are "o cunoastere foarte buna si competente deosebite din acest punct de vedere".

"Nu e o problema care sa nu poata fi abordata profesionist la nivelul serviciului", a subliniat el.

George Cristian Maior a prezentat miercuri raportul serviciului in fata Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, raport care a fost adoptat in "unanimitate", dupa cum a precizat seful acestei comisii, Georgian Pop.

In fata comisiei, Maior a vorbit despre "coruptia in administratie si justitie", "problema terorismului, in continuare foarte serios in atentia serviciului" si "problema stringenta a evaziunii fiscale", dupa cum a afirmat el in fata ziaristilor.

Alte aspecte abordate au fost legate de securitatea cibernetica, care "incepe din ce in ce mai mult sa afecteze securitatea statelor, inclusiv cea a Romaniei" si "ofensivitatea regionala a Rusiei", a mai spus acesta.